Борисов отрече да е предлагал данък за почиващите в Гърция българи

Премиерът определи информацията като гръцка пропаганда в „лош стил”

20.03.2015 | 13:35 Редактор: Мариета Иванова
Борисов отрече да е предлагал данък за почиващите в Гърция българи

Борисов определи като „абсолютна лъжа” е твърдението за налагане на данък на българите и бизнесите, които отиват да почиват или инвестират в Гърция. Той направи коментара пред журналисти в Брюксел по повод разпространена информация от гръцки медии, че България ще наложи реципрочен данък на българските туристи и инвеститори в Гърция, ако южната ни съседка предприеме подобна стъпка.

Kабинетът на Гърция внесе в парламента предложение за данък от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе въпросния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая, предава Dnes.bg.

„Абсолютна лъжа,” заяви днес премиерът, цитиран от  правителствената пресслужба. – „Първо гръцките министри нямат достъп до съвета, той е само за премиери, канцлери и президенти. Абсолютно такава тема не е обсъждана, това е абсолютна гръцка пропаганда. И то в лош стил.

На въпрос дали премиерът е разговарял с Алексис Ципрас, Борисов отговори: „Не, никакъв разговор с никой. За това казвам, че това е нагла лъжа. Не им отива да списание, вестник или каквото е да лъжат така. Не е имало никаква дискусия, никакъв разговор. 100% лъжа, долнопробна. Ако те докажат, че това е обратното на това, което казвам, ще се извиня на центъра на Атина”, посочи премиерът.