Макрон: Отношенията между Франция и Германия са незаменими за Европа

Нашите отношения напредват, заяви френският президент

26.05.2024 | 21:55 Редактор: Тодор Петров
Макрон: Отношенията между Франция и Германия са незаменими за Европа

Еманюел Макрон осъществи първата визита на френски президент в Германия от 24 години насам. Той приветства дългогодишното партньорство на Франция с Германия в началото на тридневното си държавно посещение в страната.

"Отношенията между Франция и Германия са незаменими и важни за Европа", заяви Макрон малко след като кацна в Берлин заедно със съпругата си Бриджит.

Той отхвърли предположението, че отношенията между двете страни, често описвани като "двигател на европейската политика", буксуват, посочва ДПА.

"Това не е вярно. Нашите отношения напредват", заяви Макрон. Той разговаря с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на Фестивала на демокрацията, отбелязващ 75-ата годишнина от влизането в сила на Конституцията на Федерална република Германия.

Френският държавен глава обърна внимание на факта, че макар и понякога да има различия в индивидуални гледни точки по отношение на политиката, Берлин и Париж "накрая винаги стигат до съгласие".

"Ако Германия и Франция постигат съгласие, то в Европа има още много какво да се желае", отбеляза Макрон, като подчерта важността на предстоящите между 6 и 9 юни избори за Европейски парламент, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС