Олаф Шолц: Американският капитализъм е по-жизнеспособен

Макрон е радетел за по-голямата пазарна интеграция

26.05.2024 | 17:21 Редактор: Тодор Петров
Олаф Шолц: Американският капитализъм е по-жизнеспособен

"Имаме нужда от работещо обединение на капиталовите пазари", коментира германският канцлер Олаф Шолц по време на събитие в Берлин.

Създаването на единен капиталов пазар ще е сред основните теми на предстоящата среща между лидерите на водещите икономики в ЕС - Франция и Германия.

Макрон е радетел за по-голямата пазарна интеграция. Сега обаче германският канцлер отчита, че "американският капитализъм" е по-жизнеспособен и дава възможности за финансиране на нови компании, дори и да са губещи. В ЕС финансирането на стартъпи е много по-трудно, защото "имаме 27 отделни капиталови пазара", отчита още Шолц.

Двамата лидери имат много различни позиции по водещите предизвикателства за ЕС - от отбраната до ядрената енергетика, добавя Ройтерс. В понеделник Макрон ще бъде в Дрезден и Мюнстер, а във вторник ще разговаря с Олаф Шолц и ще има съвместно заседание на правителствата на Франция и Германия в замъка Мезеберг край Берлин. След това се очаква и пресконференция за постигнатите резултати от срещата.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС