Борис Петров: Парите ще влязат в Гърция срещу ангажимент за твърди реформи

Очаквам едно трудно, но адекватно споразумение в близките седмици, коментира финансистът

02.04.2015 | 21:03 Редактор: Мариета Иванова
Борис Петров: Парите ще влязат в Гърция срещу ангажимент за твърди реформи

Необходимите пари на Гърция  за покриване на неотложните разходи ще влязат в южната ни съседка,  когато има  ангажимент   за твърди реформи, коментира в предаването Денят ON AIR финансистът Борис Петров. Припомняме, че на 9 април е следващото плащане, което Гърция трябва да направи към МВФ.

Финансистът посочи, че политиците често имат една реторика в страните си и друга в Брюксел. „Очаквам едно трудно, но адекватно споразумение в близките седмици. Мисля, че Гърция няма да има проблем да издържи ликвидно дотогава. Ще има споразумение за временна подкрепа, но то ще отвори вратата за едно по-голямо споразумение”, коментира Петров. Той посочи, че несигурността от предложените от Гърция реформи е около това как ще бъдат изпълнение приходите.

По думите му част от спорните предложния са свързани с въпросите за тринадесетата пенсия, увеличаването на минималната работна заплата, точки от колективните трудови договори и по-конкретно процедурите по оспорване на прекратяването на трудовите правоотношения и др.

Петров посочи още, че Ципрас по-скоро „разиграва картата с Русия”, отколкото да разчита да получи финансиране оттам.