Меркел: ЕС работи за оставането на Гърция в еврозоната

ЕС трябва да изгражда политика на сигурност не срещу Русия, а заедно с нея, коментира канцлерът на Германия

30.03.2015 | 17:52 Редактор: Мариета Иванова
Меркел: ЕС работи за оставането на Гърция в еврозоната

В Европейския съюз продължава да се работи за оставането на Гърция в еврозоната, заяви днес в Хелзинки германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС и БТА.

Това ще се случи, ако страната успее да оправдае очакванията за структурни реформи, отбеляза отбеляза канцлерът.

„Повечето хора в Гърция биха искали страната да остане в еврозоната. Аз също продължавам да работя за оставането й във валутния съюз. Гърция има известна степен на гъвкавост по въпроса кои реформи да проведе, но мерките трябва да засилят удовлетвореността на европейските й партньори“, коментира Меркел.

„Видяхме това да се случва в Ирландия, където ново правителство промени части от програмата. В крайна сметка обаче трябва да бъде възстановена финансовата стабилност на страната, посочи германският лидер.

Тя коментира и санкциите срещу Русия.

„Икономическите санкции на ЕС срещу Русия се отразяват на цялата страна“, отбеляза тя. - „Русия не се придържа към принципа на общия подход. Затова решихме да действаме съгласувано и да въведем икономически санкции, въпреки че те оказват влияние върху цялата страна“, допълни канцлерът.

В същото време по думите на Меркел ЕС трябва да изгражда политика на сигурност не срещу Русия, а заедно с нея.
"След като Студената война приключи и Съветският съюз престана да съществува, винаги продължавахме да гледаме на Русия като на партньор. Опитвахме се да си взаимодействаме в икономическата сфера, взаимозависими сме в сферата на енергийните доставки", припомни тя, отбелязвайки обаче, че нещата са се променили заради събитията в Грузия и в Източна
Украйна.