Меркел насърчи Ципрас страната му да следва определения от кредиторите път

Германският канцлер подчерта, че Гърция принадлежи на Европа

24.03.2015 | 09:57 Редактор: Мариета Иванова
Меркел насърчи Ципрас страната му да следва определения от кредиторите път

Германският канцлер Ангела Меркел окуражи премиера на Гърция Алексис Ципрас да следва начертания от кредиторите на страната му път, предава Bloomberg. Меркел посочила още, че Гърция принадлежи в Европа и тя иска икономически успех.

Bloomberg посочва, че въпреки подобаващия прием в Берлин, германският канцлер не е дала сигнал, че търсената помощ от гръцкото правителство ще бъде отключена. Вместо това, по време на съвместния брифинг тя подчертала, че иска да изгради доверие с гръцкия си колега.

„Ние искаме Гърция да бъде икономически силна, искаме Гърция да има ръст,“ заявила Меркел. - „И мисля, че споделяме възгледа, че това изисква структурни реформи, стабилни финанси и работеща администрация“.

Втората среща с канцлера в рамките на пет дни е опит за създаване на мостове между правителствата след седмици на нападки, коментира Ципрас в тона на Меркел. Bloomberg отбелязва, че думите му идват на фона на съпротива срещу приемането на политически предписания, насочвани от нея през последните пет години.

„Гръцката спасителна програма беше безпрецедентен опит за регулиране, но нашата позиция е, че не беше успешен,“ коментира той. - „Опитваме се да намерим обща почва за постигане на споразумение в скоро време по отношение на реформите, от които гръцката икономика се нуждае, както и за средствата, от които има нужда“.

Позициите на двете страни често се противопоставят след изборната победа на Ципрас през януари, в основата на която беше и обещанието за реформа на строгите икономии, заложени в споразумението за спасяване на страната. Меркел настоява, че Гърция трябва да се придържа към общите условия по споразумението, въпреки че предполагат възможност за известна гъвкавост.