Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Катя Пеева: Няма риск Гърция да излезе от Еврозоната

Очаква се политическо споразумение между Германия и Гърция след срещата в Берлин на 23 март

23.03.2015 | 20:58 Редактор: Ирина Георгиева
Катя Пеева: Няма риск Гърция да излезе от Еврозоната

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел ще срещнат в Берлин на 23 март вечерта, предадоха информационните агенции. По време на срещата и двете страни ще направят някакъв компромис, прогнозира Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун в Денят Он Ер с Веселин Дремджиев. По думите й това, което се очаква е едно политическо решение.

"Очакванията от тази среща и това, което личи от изказванията до сега на двамата премиери е това, че двете страни действително ще направят някакъв компромис и че няма риск за излизане на Гърция от Еврозоната." - допълни Пеева.

От една страна Германия подчертава, че може да се продължи помощта към Гърция, при положение, че се приложат реформите, за които имаше споразумение преди това. От друга страна Гърция очаква подкрепа, за да успокои инвеститорите и въобще да успокои ситуацията вътре и извън страната за това, че няма риск за нейното излизане от Еврозоната. Действително информацията за писмото на Алексис Ципрас, стана ясно, че премиерът ще приеме тази помощ, единствено, ако страната няма възможност да изплати заема в един момент. Ще предпочете да може да изплати пенсии и заплти в Гърция." - подчерта Пеева.

Очаква се двете страни да постигнат споразумение и Гърция да преодолее несигурността си, подчерта Пеева.

"Въпросът е да се преодолее тази нестабилност, тази несигурност. Гърците, поради тази нестабилност продължават да теглят от банките. Инвеститорите също се страхуват в момента и не знаят какво ще се получи. Освен това много е важно е за Гърция като един статус на европейската политическа сцена е посещението на Алексис Ципрас в Москва на 8 април да не бъде като представител на страна на изхода на ЕС и за това предполагам, че днес ще има едно обвързване и споразумение и от двете страни." - обясни Пеева.

Исканията на гърците за репарации са по-скоро политическо говорене, отбеляза Пеева.

Чуйте коментара на Катя Пеева за срещата Меркел-Ципрас в следващия видео материал: