Марин Тинчев: През последните 10 години Китай усилено инвестира в Европа

България трябва да намери формулата за привличане на инвеститори от Азия, коментира инвестиционният консултант

03.04.2015 | 21:56 Редактор: Мариета Иванова
Марин Тинчев: През последните 10 години Китай усилено инвестира в Европа

През последните 10 години Китай усилено инвестира в Европа, коментира в предаването Денят On Air  с водещ Веселин Дремджиев инвестиционният консултант Марин Тинчев. В тази връзка той посочи сделката по придобиването на италианската компания за производство на гуми Pirelli от китайската държавна компания Chemical Corporation. Експертът подчерта, че въпреки че има драконовски условия да не се изнася интелектуална информация,  да не се мести централата в Китай и други е ясно, че през цялото време ще има обмен на know-how. Предимствата от сделката по думите му е, от една страна- големият пазар на Китай, а от друга- стоката с добавена стойност, която осигурява петият най-голям производител в света на автомобилни гуми в лицето на Pirelli.

Тинчев коментира още, че интересът на Китай към гръцкото пристанище Пирея е свързано с намерението на азиатската страна да разработва собствени канали за износ на стоки към Европа.

България, според експерта, има шанс да привлече инвестиции от Китай в областта на инфраструктурата, хранителната промишленост и земеделието. По отношение на последните два сектора той препоръча вниманието да бъде насочено към продукти с висока добавена стойност като екопродуктите. По думите му в областта на аутсорсинга също може да се търси сътрудничеството по линия на допълване на уменията, разработени в двете страни.

Тинчев изтъкна, че България трябва да намери формулата за привличане на инвестиции от Китай чрез подходящото политическо и бизнес представяне.