Ст. Янев: Има голяма вероятност стокообменът между Гърция и България да се повиши

БАИ има нужда от събуждане, смята новият изпълнителен директор на Агенцията

04.02.2015 | 13:15 Редактор: Дориана Ранкова
Ст. Янев: Има голяма вероятност стокообменът между Гърция и България да се повиши

Стамен Янев коментира в студиото на Инвестбук бъдещите планове на Българска агенция за инвестиции след назначението му в края на януари тази година.

Три основни задачи си поставя БАИ.

Краткосрочни, които целят работата на институцията да стане по-разпознаваема у нас и навън.

Средносрочни - анализ свързан с точни числа за инвестиции в България за последните 10 години. На база него ще се състави стратегия за работа на БАИ. И дългосрочни - евентуални изменения в закона за насърчаване на инвестициите, които могат да бъдат в посока разширяване на компетенциите на Агенцията. Съставът на работната група за изготвяне на стратегията все още не е ясен, тъй като това е прецизен процес, необходимо е отговорен избор, коментира Янев.

По негово мнение БАИ има нужда от събуждане, тъй като ролята и е неглижирана в последните години. А предоставянето на правна и финансова информация е от значение. Откриването на регионално звено в Пловдив е с цел да подпомогне за местната власт да предостави насърчителни мерки, това е вид институционална помощ на място.

Янев коментира и най-голямата страна инвеститор у нас - Холандия.

Според него изгодния данъчен статут на страната подпомага данните да изглеждат така. Благодарение на опита му в консултантсткия бизнес, преди около 5 години заедно с НПО-та той е участвал в съставянето на писмо към правителството с предложение да се въведе тип холдингов режим в България, който да облагодетелства икономика ни. Той определи идеята като интересна за привличане на инвестиции.

Възможен е отлив на инвеститори от Гърция към България с рязката смяна на политическия курс в южната съседка. След среща с гръцкия бизнес, по покана на премиера Бойко Борисов, където са чути интересни мнения и възможности за нашата страна. Ако изградим магистрала Струма има голяма вероятност стокообмена между двете страни да се повиши.

 

Още за наградите на БАИ "Инвеститор на годината" за 2014 година, може да чуете в следващия видео материал.

Инвестбук с водещ Дориана Ранкова