До три години Крим ще се осигурява изцяло с електричество

Според плановете собственото производство ще достигне до 950 МВт на ден през 2018

23.06.2015 | 09:58 Редактор: Мариета Иванова
До три години Крим ще се осигурява изцяло с електричество

Проблемите на Крим с електричеството ще бъдат решени в следващите три години, предава ТАСС. Собственото производство към 2018 година ще достигне 950  МВт на ден, което напълно ще осигури нуждите на местното население. Преди това електричество ще бъде осигурявано по енергомост от Краснодар, Южна Русия, който от следващото лято ще предоставя електричество от порядъка на 800 МВт за полуострова. Подробности за проектите е споделил пред ТАСС министърът на горивата и енергетиката Сергей Егоров.

 

Към момента Крим все още получава част от необходимата електроенергия от Украйна въз основа на подписан в края на миналата година договор.

Кримските власти имат намерение изцяло да обезпечат потребностите на полуострова от електричество в рамките на три години.

„Потреблението в момента е  850 МВт дневно. Собственото ни производство е 180-190 МВт. Планираме към 2018 да имаме 950 МВт  собствено производство,“ коментира  Егоров.

Увеличението на собственото производство на електроенергия в Крим на първо време е заложено до мощност от МВт. В момента се разглежда възможността за строителство на нова станция в Севастопол или недалече от Симферопол.