В средата на юни се очаква удължаване на санкциите на ЕС срещу Крим

Процедурата не изисквала допълнителни политически решения, коментирал източник на ТАСС

09.06.2015 | 11:41 Редактор: Мариета Иванова
В средата на юни се очаква удължаване на санкциите на ЕС срещу Крим

За удължаването на санкциите на ЕС срещу Крим не е нужно политическо решение и ще бъде направено в средата на юни. Това е съобщил пред ТАСС източник от Европейската служба по външна политика.

„Санкциите срещу Крим ще бъдат удължени в средата на юни по писмена процедура по производство в Комитета на постоянните представители. Тази процедура ще бъде направена автоматично и не изисква допълнителни политически решения – на ниво външни министри“, е коментирал източникът на ТАСС.

Той е припомнил, че Европейският съюз преди година е започнал изпълнението на т.нар. Стратегия за непризнаване на присъединяването на Крим към Руската федерация, предава ТАСС.

 „Изпълнението и действието на тази стратегия не е свързана с конкретни събития в Украйна днес. Причината за нея е незаконното откъсване на територия,“ посочил още източникът на ТАСС.

Дипломатът е отбелязал също така, че аналогични концепции действат и по отношение на непризнатите от Европа Южна Осетия и Абхазия.

В рамките на посочената стратегия ЕС въведе забрана за издаване на шенгенски визи на притежателите на руски паспорти жители на Крим, забрани на самолети от европейски авиокомпании да се приземяват на летището в Крим, както и на кораби, плаващи под европейски флаг, да захождат към кримски пристанища, като изключения от забраната правят екстремните ситуации. Наред с това е наложена и пълна забрана за инвестиции и всякаква търговия на полуострова, ако стоките не преминават през украинско митническо оформление.