Total се оттегли от Щокманското находище и прехвърли дяловете на Газпром

Проектът е замразен от две години

24.06.2015 | 20:00
Total се оттегли от Щокманското находище и прехвърли дяловете на Газпром

Total съобщи в сряда, 24 юни 2015, че се оттегля от находището Щокман в Баренцово море, с което едно от най-големите неразработени газови полета в света явно става жертва на западните санкции над Русия.

"Total прехвърли на Газпром своя дял от 25 процента в Shtokman Development AG / Штокман Девелопмент АГ/ и е изразил интерес да продължи да сътрудничи в проекта, ако влезе в активна фаза," обяви френската компания, цитирана от АФП, с което потвърди съобщението във Ведомости.

Проектът е замразен от две години в очакване новата технология да го направи печелившо, но Ведомости пише, че решенията за разработване, които Total неотдавна е представил не са могли да се приложат заради санкциите.

САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия през 2014 заради ролята й в украинската криза, насочени специално към петролния и газов сектор, където Русия има нужда от западна технология, за да достигне ефективно до залежите на природни ресурси в трудни климатични условия.

С 3.8 трлн куб м газ, Щокман е едно от най-големите неразработени находища на газ на света.

Разработката му обаче, в Баренцово море, зад Полярния кръг изисква най-нова технология и огромни инвестиции. Норвежката Statoil изостави проекта през 2013 и след това и Газпром го замрази, докато бъзе разработена новата технология.

Total отписа миналата година 350 млн долара за дела си в проекта Щокман, но продължи да работи по технологични решения и официално не се отказа от партньорството си с Газпром. Ведомости съобщава, че ръководството на френската компания е казало на руските новинарски агенции миналата година, че са предложили нови технологии на Газпром и че работата по проекта продължава.

След това обаче бяха наложени санкциите на Русия и според Ведомости Total е получил разрешение от френското правителство да работи само по три проекта в Русия: Ямал, Харягинското находище / Харьягинское/ и Термокарстовое. Руският вестник съобщава, че прехвърлянето на дяловете в Щокман е било договорено миналата седмица на руския икономически форум в Санкт Петербург, където президентът на Газпром Алексей Милер се е срещнал с президента на Total Патрик Пуяне.

 

В Щокман делът на Газпром беше 75% и на Total – 25%. Предвиждаше се първата фаза да осигури добив на 23,7 млрд куб.м газ. Щокман /Штокманское/ се намира в центъра на руския шелф в Баренцово море на около 600 км СИ към Мурманск. Дълбочината на морското дъно в участъка е около 340 м.