Реакции на новината за смъртта на президента на Total

Bloomberg Terminal

21.10.2014 | 11:41
Реакции на новината за смъртта на президента на Total

Президентът на Total SA Кристоф дьо Маржори загина на 20 октомври 2014 при катастрофа на летище Внуково в Москва. Самолетът му се удари в снегорин на пистата, което сложи край на една кариера, довела до най-голямото разширение на петролните запаси на френския енергиен гигант за последните 15г.

63-годишният главен изпълнителен директор почина на летището в Москва, в катастрофа, при която загина и тричленният екипаж, съобщи Total до медиите.

Шофьорът на снегорина е бил пиян, съобщи руското следствие на сайта си.

 

В своята 40-годишна кариера, започнала във финансовия отдел на Total, дьо Маржори работеше по големите проекти на френския петролен гигант от Индонезия до Близкия Изток и Казахстан.

В началото на тази година той успя да договори достъпа на базираната в Париж компания до руския шистов газ в съвместно дружество с ОАО Лукойл; компанията е партньор и в разработването на гигантското газово находище на Ямалския полуостров.

 

“Той беше изключителен лидер в Total и разбираше много добре Близкия Изток,” каза Даниел Йергин, вицепрезидент на IHS Inc. и един от изявените историци на петролната индустрия.

“Той беше човек, който мислеше за това, което ще стане после. Беше много жизнен и очарователен, човек, който умее да казва това, което мисли, дарен с решителност и чувство за хумор.”

 

Още по темата

Самолетната катастрофа стана по време на излитане от бизнес терминала на летище Внуково, според съобщението на сайта руското следствие. Самолетът, който руските спасителни екипи идентифицираха като Falcon-50 на Dassault Aviation SA, се ударил в превозно средство, запалил се е и се е разбил на пистата, съобщава разследващата комисия.


Наричан “Големият мустак” заради характерните си бели мустаци, дьо Маржори беше широко скроен човек, който се открояваше на международните енергийни конференции включително организираната от IHS CERAWeek в Хюстън тази година, където участва в дискусиите за растящите разходи за проучване и добив на петрол за компаниите и потребителите.
 

Дьо Маржори изведе Total към проучванията на шистов газ във Великобритания, към добива на петрол и газ в Западна Африка,  Южния Тихи океан и петролните пясъци в Канада.

Основана през 20-те години на 20в. в турските и иракски петролни полета, Total се разви през годините до възможностите да пълни по един супертанкер на всеки 40 часа.

“Кристоф дьо Маржори даде живота си за френската петролна индустрия и развитието на Total”, каза в изявление френският президент Франсоа Оланд. “Той издигна компанията до високата на световните лидери.”

Като главен изпълнителен директор, дьо Маржори можеше да бъде открит с чаша уиски в ръка да разговаря с анализатори и представители на индустрията дълго след края на конференциите, на които бе говорил.

Дьо Маржори беше добър в политиката също толкова, колкото и в бизнес начинанията си и влиятелен в оформянето на държавната политика в енергетиката, каза в телефонно интервю Крейг Стейпълтън, бивш посланик на САЩ във Франция през 2009.

“Трудно ще бъде намерен нов човек на неговото място”, каза Стейпълтън. “Не виждам много бизнесмени от неговия ранг никъде по света, така че той ще липсва на Total. Той ще липсва на Франция, ще липсва и на Запада.”


Дьо Маржори се учеше от дългогодишната история на Франция в Близкия Изток, когато тръгваше за срещи с лидерите от региона, каза Ед Джереджиян, основател и директор на Baker Institute for Public Policy на Rice University и бивш посланик на САЩ в Сирия и Израел.
 

“Той беше експерт в политическия анализ”, каза Джереджиян в телефонно интервю.

“Той имаше геополитическа подготовка и страстно се интересуваше от нея. Беше важна фигура в глобалния енергиен сектор и мисля, че загубата му ще се усети. Смъртта му е голяма загуба.”

 

Още по темата

Руските власти започнаха разследване на катастрофата, съобщи офиса на московското следствие на инциденти в транспорта. Ниската видимост заради снеговалеж  и мъгла, авария на авиониката на самолета и човешка грешка са възможните причини за катастрофата, съобщи Интерфакс, цитирайки анонимен източник от летището.


Видимостта при излитането в 23:57 местно време е била около 350 метра, съобщи летище Внуково в имейл. Инцидентът предизвика затваряне на летището за около час и половина.
 

Total е четвъртата не държавна компания по пазарна капитализация в света след Exxon Mobil Corp., Royal Dutch, Shell Plc и Chevron Corp., според данни, събрани от Bloomberg.

Годишните продажби от 228 милиарда долара на френската компания надхвърлят БВП на страни като Ирландия и Виетнам.


/Корица: Саймън Доусън/Bloomberg