Даниела Бобева: 30% от българското население не използва никаква финансови услуги

Най-често използваните такива са задължителните – дебитна карта и „Гражданска отговорност“, коментира тя

11.05.2015 | 12:16 Редактор: Мариета Иванова
Даниела Бобева: 30% от българското население не използва никаква финансови услуги

30% от българското население не използва никакви финансови услуги, което означава, че има проблем с включването във финансовия пазар, стана ясно от коментара на Даниела Бобева, преподавател и вицепремиер по икономическите въпроси в правителството на Пламен Орешарски. В рамките на провеждащата се днес конференция „Финансово образование за устойчива икономика" Бобева се позова на проучване, което показва, че най-често използваните финансови продукти у нас са дебитна карта и застраховка „Гражданска отговорност“, „защото са задължителни“.

По думите на Бобева, ако държавата държи да създаде равен жизнен старт, би следвало да въведе и финансово образование в обучението. Тя посочи още, че в момента интерес към такъв тип обучение проявяват деца с висок жизнен стандарт.
Като друг ключов проблем тя посочи липсата на изследвания за нивото на финансово образование. - „За да правим политика по финансовото образование, трябва да правим редовни изследвания по въпроса“, коментира още тя. Бобева посочи, че през последните години подобни изследвания са дефицит у нас.

Проф. Стив Ханке коментира, че търсенето на финансово образование ще се увеличава в бъдеще. По думите обаче значителна роля в тази връзка ще играят по-скоро уебсайтове и други информационни платформи с полезна информация, отколкото задължителното обучение.

„Ако някой ме праща задължително някъде, аз искам предварително да знам за какво. Аз не съм поддръжник на монопола, аз съм за конкуренцията“, коментира още проф. Ханке.

Той посочи още, че една от сферите, където държавата в лицето на правителствените органи, навсякъде се проваля, е пенсионната система.

Частните пенсионни схеми стават все по-значими“, коментира проф. Стив Ханке. Той допълни, че в исторически план първата частна пенсионна система, която на практика е изместила държавата, е в Чили. В резултат се е променила и мотивацията в търсене на информация по въпроса, стана ясно от думите му.  По думите на проф. Ханке без значение от идеологията на управлението именно това е посоката на бъдещото развитие в различните държави.

Главният изпълнителен директор и председател на УС на Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян коментира, че за една голяма част от българското население общата грамотност е по-голям проблем от финансовата в частност.

Провелата се на 11 май, конференцията „Финансово образование за устойчива икономика" е част от цикъла конференции „Образование и бизнес“, организирани от медийна група Bulgaria On Air, Bloomberg TV и Investor.bg.

Модератор на събитието е водещата от Bloomberg TV Нейра Чехич.