Любомир Дацов: Може да бъде въведено финансово образование у нас от 9 клас

По-реалистично е обаче през следващите години да започне подобна образователна програма от 4 до 10 клас, коментира той

11.05.2015 | 11:13 Редактор: Мариета Иванова
Любомир Дацов: Може да бъде въведено финансово образование у нас от 9 клас

По ниво на финансова грамотност България не е изключение от други страни в Европа, коментира по време на конференцията „Финансово образование за устойчива икономика" финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Той сподели, че Канада е лидер при въвеждането на финансово образование в училищата. Добър пример за Европа са англосаксонските страни, стана ясно от думите му. Той сподели още, че в Канада финансовото образование започва от първи клас.

Според него, от гледна точка на ресурси и подготвеност у нас би било възможно подобно образование да се въведе от 9 клас. По думите му обаче по-реалистично е през следващите години да започне подобна образователна програма от 4 до 10 клас.

Дацов изтъкна, че успешните примери на въвеждане на финансовото образование е ресорното министерство да е на върха и да осигурява достъпа, наред с Министерството на финансите, което да осигури финансирането. Той подчерта, че добрите примери за финансово образование сочат, че е необходимо да има добро

взаимодействие с ресорните институции като Комисията за финансова надзор, КЗК, „тъй като потребителският поглед е много важен“, с банките, НАП и т.н.

„Държавата трябва да осигурява широк достъп до информация за тези, които си задават въпроси за финансовата, данъчната система и т.н.“, заяви от своя страна Росен Бъчваров, ръководител на комуникационната политика на НАП.

„Не искаме от средното образование да излизат специалисти по данъчно-осигурително право“, коментира още той, като изтъкна, че важното е да се придобият ключови познания в тази връзка.

Медийна група Bulgaria On Air и Investor.bg също проведоха проучване относно необходимостта от финансова грамотност и нас. Отговорите от допитването може да видите тук.

Провеждащата се днес- 11 май, конференцията „Финансово образование за устойчива икономика" е част от цикъла конференции „Образование и бизнес“, организирани от медийна група Bulgaria On Air, Bloomberg TV и Investor.BG.

 Модератор на събитието е водещата от Bloomberg TV Нейра Чехич.

Дебатите може да гледате в ефира на Bulgaria On Air или онлайн на сайта www.bgonair.bg.