Томислав Дончев: Газовият хъб е едно от възможните решения за диверсификация

Една транзитна страна на газ е много по-важна стратегически, коментира вицепремиерът

10.02.2015 | 10:07 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: Газовият хъб е едно от възможните решения за диверсификация

Въпросът за хъба не стои на първо място, нормално е ние като най-заинтересувана страна да го поставяме на първо място, но той е едно възможно решение. Това коментира в предаването Денят ON AIR вицепремиерът Томислав Дончев след първата среща на учредената в София Група на високо равнище за  изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Дончев подчерта, че принципните въпроси, които стоят преди проекта за газовия хъб у нас, са „сигурността на газовите доставки- абсолютният императив, който беше поставен в началото на работата на работната група всяка от държавите особено за по-чувствителните държави от Югоизточна Европа- да има поне три различни и независими източника на доставка на газ“.

Вицепремиерът подчерта, че за България стъпките по тази линия са много и са свързани на първо място с изграждането на интерконекторните връзки  със съседните държави.

„Един от приоритетите на работната група на високо равнище е да изчисти т.нар. Мастър план или Картата на трасетата на газовите доставки“, коментира Донечев. Той подчерта, че в тази връзка са били коментирани 14 проекта, 5 проекта от които-български. - „Това са най-вече връзките със съседите ни, които да осигуряват и свързаност, и възможност за алтернативни доставки, за реверсивни доставки. И тук стигаме до хъба. Не може да бъде изключвана хипотезата, въпреки всички политически заявки, свързани с Турски поток, руска тръба да минава през Черно море и да излиза на българския бряг“, коментира Дончев. Той уточни, че това е нещо различно от „Южен поток“, „доколкото не се предвижда руска инвестиция в сухопътното трасе. - „Но излизайки тръбата на брега на Черно море, според нас, няма каквито и да било ограничения оттам нататък и който има желание да купува и руски газ“, поясни Дончев.

Той изтъкна, че „когато говорим за енергийна независимост, ние говорим за възможност да се купува от различни доставчици, но това не изключва и възможността да се ползва руски газ“.

Вицепремиерът посочи, че направените изчисления сочат, че  във въпросния хъб има потенциал да да бъдат концентрирани доставки от поне 4, дори 5  различни източника.

Той изтъкна, че на първо място в проекта за хъба стои полическото решение.

„На първо място е политическата воля- да се стигне до изграждането на подобно съоръжение. Ползва ли се един подобен проект с подкрепата на европейските институции и на първо място на Комисията- волята на българската страна е ясна, и съм убеден, че  финансирането не би трябвало да е проблем, като тук съществуват много възможности- за изцяло публично финансиране, което е малко вероятно, за публично-частно партньорство и др. Аз съм убеден, че един подобен проект, предлагайки възможност да се купува газ от различни източници, сигурен, намиращ се в лоялна държава-членка на ЕС, би привлякъл и частни инвестиции.  Но на първо място е ясната политическа подкрепа“,заяви Дончев.

Той коментира и проекта за вертикалния газов коридор, като подчерта, че при него фокусът е върху газовите връзки с Гърция и Румъния.

 Дончев изтъкна, че само диверсифициране на доставките на България не достатъчно. По думите му „България не трябва да се задоволява само с това да бъде сигурна за доставките на газ. Трябва да бъде държава, която транзитира,“ коментира той и подчерта, че имаме добра  изградена газова инфраструктура в страната и наред с новите проекти, трябва да се грижим и за вече направеното.

„Една държава, която транзитира газ, е много по-важна от стратегическа гледна точка,“ коментира Дончев.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
GLOBALUSER
преди 9 години
Ключови думи: Възможно, вярвам, може би, хипотеза...иска ми се. Даже в руското пространство проникна бъгаризма:-"Късно е либе за китка". Пздравявам за думите - "дори и през турски поток може някоя тръба да се промъкне до...". Тиква2. Сигнализирай за неуместен коментар