Делян Добрев: Не е ясно дали „Южен поток” е спрян

За европейските страни няма значение откъде ще идва газа, ако е на договорените цени, коментира той

08.02.2015 | 14:09 Редактор: Мариета Иванова
Делян Добрев: Не е ясно дали „Южен поток” е спрян

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев коментира пред БНР, че все още няма нито едно правно действие за прекратяването на „Южен поток”, предаде Агенция „Фокус”. В този смисъл по думите на Добрев, не е ясно дали проектът е спрян, въпреки посланията от Газпром за съгласуването на маршрута на проекта „Турски поток”. Припомняме, че трасето на „Турски поток” в голяма степен припокрива това на „Южен поток”.

По думите на Добрев Европа няма интерес да получава газ от Турция.  Той се обоснова като посочи, че трасето на газопровода към южната ни съседка е много широко, което ще повиши цената на газа.

„Дължината на трасето играе основна роля в това на какви цени Европа купува газ,” коментира Добрев. Той подчерта, че „за България процентът за транзитни такси е 35% от крайната цена на горивото”. В същото време, той подчерта, че ключовият интерес за страните от Европа е свързан с цените за доставка на газа, не толкова с източника.

„Тогава каква е логиката на руския инвеститор да строи трасе, което ще направи находищата, от които добива, по-малко печеливши,” пита Добрев.

По повод насрочената за 9 февруари среща на Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа  Добрев посочи, че си поставя за цел обсъждане на  двата големи енергийни проекти – „Южен поток” и идеята е за реализиране на газов хъб.