2.2 млрд. евро може да струва изграждането на газов хъб у нас

За модернизация на съществуващата инфраструктура ще са необходими още 140 млн.евро

09.02.2015 | 17:42 Редактор: Мариета Иванова
2.2 млрд. евро може да струва изграждането на газов хъб у нас

Прогнозната стойност за изграждане на газов хъб на територията на България е 2,2 млрд. евро. Това пише в проекта, представен днес от министър-председателя Бойко Борисов на срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

За модернизация на съществуващата инфраструктура ще са необходими още 140 млн.евро, предава БТА.

При представянето на проекта Борисов отбелязва още, че ще е необходимо изграждане на нова инфраструктура - 844 км. газопроводи, две компресорни станции - в района на гр. Левски и на гр.Провадия, с обща инсталирана мощност 265 MW, както и изграждане на приемен терминал.

По отношение на съществуващата инфраструктура ще е необходимо повишаване на мощността на компресорна станция "Странджа" с 10 MW; изграждане на лупинг Лозенец - Рупча - 50 км и изграждане на 20 км. газопроводи.

Необходимо е също така да се модернизира и разшири Северният полупръстен / 272 км./, както и да се изгради ново газово хранилище и да се увеличи капацитетът на "Чирен".
Премиерът отбелязва, че това е ключов проект в изграждането на единен Европейски енергиен пазар, за преодоляване на енергийната зависимост на Югоизточна Европа, за либерализация и създаване на конкурентен газов пазара при спазване на европейското законодателство.

Още по темата

В допълнение на енергийната ефективност, газовата инфраструктура позволява намаляването на вредните емисиии в сравнение с тези генерирани от топлоцентрали,коментира премиерът екологичния ефект. Според него модернизацията на газопреносната мрежа ще позволи използването на иновативни технологии, преминаване към автоматичен режим на
управление и балансиране на газопреносната система.

Наред с доброто географско положение, сред плюсовете на България, отбелязани от Борисов са добивът на нефт и газ в региона, ниско вътрешно потребление, което осигурява капацитет
за транзит и  т.н.