Борисов: България има потенциал да е разпределителен център на газ за ЕС

Разглеждаме интегрирането на газовия пазар в Централна и Югоизточна като основа за Енергиен съюз, заяви премиерът

09.02.2015 | 14:48 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: България има потенциал да е разпределителен център на газ за ЕС

Географското положение на България задава потенциал страната ни да се превръене  своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов по време на първата срещата на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, което се провежда в София по инициатива на министър-предесдателят.

 „Ние разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента. Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага”, допълни той, цитиран от правителствената пресслужба.

В този смисъл и днешния форум, посветен на свързването на газовата инфрастуктура в региона, има ключово значение, коментира министър-председателят.

„Искам да ви уверя че българското правителство, в партньорство с нашите съседи и с подкрепата на Европейската комисия, е решено да работи за пълното интегриране на газовия пазар в Централна и Югоизточна Европа и ние го разглеждаме като перспектива за полагане основите на Енергийния съюз”, заяви Борисов.

Премиерът подчерта още, че България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците. - „Затова нашето правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ, на конкурентни цени,' коментира министър-председателят.

„През зимата на 2008 г. България беше страната, която най-силно пострада, когато Русия спря газовите си доставки за Европа през Украйна. Оттогава българската държава е решена да не допуска подобен риск. За българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф”, допълни министър-председателят. Той отбеляза, че всеки проект трябва да бъде изграждан в съответствие с европейското законодателство, защото именно то гарантира конкуренцията, ниските цени за крайния потребител и сигурността на доставките.

В срещата участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа, както и вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министър Антон Павлов.