Управлявай парите си: Пътят на финансовото свобода

Човечеството да престане да се кланя на парите и да ги обожествява, призова наскоро Папа Франциск

16.10.2015 | 14:21 Редактор: Ирина Георгиева
Управлявай парите си: Пътят на финансовото свобода

Живеем в различен свят, много по-сложен и динамичен от този на нашите родители. Всяка житейска ситуация, в която попадаме - от избора на университет през новата работа, покупка на автомобил или жилище, раждането на дете изисква от нас да вземаме финансови решения. Тази нова реалност във века на технологиите и огромния обем информация, която ни залива всеки ден, изисква от нас нов вид знания за финансите и умното им управление.

Защо е важна финансовата грамотност? Как да се научим да управляваме парите си? Можем ли да си направим сами семеен или личен бюджет? А да планираме разходите си или да инвестираме? Кои са дребните пробойни и подводните камъни? Придържаме ли се към онова, от което наистина имаме нужда, за да живеем нормално и удобно и как да харчим без да имаме финансови проблеми? Екипът на предаването Днес се опита да отговори на тези въпроси, провокиран и от стартa на единствения бизнес телевизионен канал Bloomberg TV Bulgaria на 19 октомври.

В Америка богатите харчат за джобни толкова, колкото бедните харчат за жилище. По-заможната част от населението отвъд океана сериозно е намалила разходите си четене, пушене и дрехи. А за какво харчи? И как да пестим, без да се отказваме от дребните радости, които ни доставят удоволствие?

Каква е човешката психология при управлението на парите, попита екипът на предаването Днес психолога Весна Ненчева. За какво говори липсата на дългосрочни финансови цели? Съгласна ли е с изказването на Рокфелер, че този, който много работи, няма време да печели пари. Олята на психологическото програмиране за финансовия успех? Има ли връзка между позитивното мислене и парите? Контролира ли човек съдбата си с парите? Важно ли е отношението към парите? Болест ли е шопинг манията? Каква е ролята на психологическото програмиране за личностния, социален и финансов успех на един човек?

За какво харчат парите си богатите хора? Скъпите коли, диамантите и яхтите отдавна не са им приоритет.

Иван Иванов живее във Варна. По образование е икономист. След като завършва Икономическия университет в града, Десетина години са занимава с продажби. Често цитира думите на негов учител, според когото "цифрите прозвъняват като предупредителни камбанки в главите ни, ако правилно ги разчиташ и анализираш, те винаги ще те предупредят при евентуална опасност". Така се ражда и любовта на Иван Иванов към числата и финансите. Според него финансовата грамотност е в основата на просперитета на всеки човек. По тази причина и изхождайки от опита си като родител, създава инициатива за финансово ограмотяване на децата. 

"Човечеството да престане да се кланя на парите и да ги обожествява", призова наскоро Папа Франциск. Според главата на Римокатолическата църква ако парите и печалбата на всяка цена станат фетиш, предмет на обожание, обществото ще върви към разруха. 

​Коментар по темата направиха още:

  • Kузман Илиев – журналист от Bloomberg TV Bulgaria;
  • Стойне Василев – финансов консултант и основател на портала - SmartMoney.bg;
  • Венцислав Витанов - мениджър бизнес развитие;
  • Никола Кедев – директор "Парични пазари и ликвидност" в Централна кооперативна банка;
  • Росица Вартоник – изп. директор на фонадция "Инициатива за финансова грамотност"
  • Гергана Грънчарова - собственик на Център за обучение;

В предаването Днес ще видите още:

  • Само допреди три години българинът харчеше най-много за храна. Променила ли се е тенденцията?
  • Случвало ли Ви се е в края на месеца да останете без пари? Екипът на предаването Днес показва петте вредни навика за личните финанси, от които всеки трябва да се откажете веднага.
  • Когато не разпределяме правилно приходите през месеца, се получават бюджетни дупки. За да постигнем финансова стабилност, трябва да спестяваме. Възможно ли е това и как? 

Всичко това чуйте в следващото видео: