Ангел Джамбазки за инцидента в Средец: Има заплаха за националната сигурност

Случилото се е инцидент, но трябва да бъде разследван обективно, смята Атанас Атанасов

16.10.2015 | 13:48 Редактор: Ирина Георгиева
Ангел Джамбазки за инцидента в Средец: Има заплаха за националната сигурност

Крайно време е да се разбере, че има заплаха за националната сигурност. Процесът на проникване на нелегални имигранти на територията на България е престъпление и е абсолютно наказуемо. Това коментира евродепутатът Ангел Джамбазки по повод случилото се на 15 октомври вечерта в района до Средец в предаването Днес.

Много политици в Европа говорят за засилването на охраната на Шенгенските граници, а не на външните и така автоматично изключват страни като България, а това крие риск за страната ни, допълва евродепутатът Илияна Йотова. По думите й ако това се случи, ще се превърнем в буферна зона. Може би най-накрая президентът ще свика Съвета за национална сигурност, защото очевидно има пропуски. Според Йотова трябва да се направи ревизия на политиките и мерките, взети в страната, за да не се случват подобни инциденти.

Според Атанас Атанасов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС ролята на Турция за справяне с бежанската криза е важна, но това не означава, че страната трябва да се присъедини към ЕС.

"Граничните инциденти стават на границата, а това е на 30-40 км. Във вътрешността на страната. Това не е граничен инцидент. Тук основното е употреба на оръжие. Това е предвидено като крайна мярка в чл. 87 от Закона за МВР. Там са изброени обстоятелствата, при които може да се употребява оръжие. Аз не намирам основание за употреба на оръжие. Това показва слаба подготовка на полицейския състав при кои обстоятелства може да се използва сила и при кои – оръжие. Пробелемът не е от вчера, от две години има проблем на българската граница. Случилото се е инцидент, но трябва да бъде разследван обективно и да се носи отговорност. Независимо от напрежението на границата, законът трябва да се спазва." - бяха думите на Атанас Атанасов.

Чуйте още в предаването Днес :