България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Чеширков: Миграционният проблем не може да се реши с насилие и с огради

Нужно е да се изгради една цялостна стратегия за интеграцията на бежанците, допълни Александра Попова

16.10.2015 | 12:19 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Чеширков: Миграционният проблем не може да се реши с насилие и с огради

Миграционният проблем не може да се реши с насилие или с огради по границата и жива сила. Това смята говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той призова от името на Комисариата инцидентът край Средец, при който афганистанец загина от рикошет, да бъде разследван незабавно независимо и прозрачно.

"Шокирани сме от от този трагичен случай и осъждаме смъртта на афганистанец, търсещ закрила, опитал се да достигне до сигурността на България да прекоси границата. Припомняме, че всякаква употреба на насилие на границата и отблъскване на търсещи закрила бежанци към територията на друга държава е недопустимо и търсенето на убежище е универсално човешко право и то не е престъпление." - коментира Чеширков.

Трябва структурите на сигурността и системата за убежище да работят по един пълен начин, за да могат да постигат оптимално резултати, смята Чеширков. По думите те и в момента го правят - работи на европейско ниво, както има и сътрудничество между полицейските и разузнавателните служби и агенциите за търсене на закрила. Има обща европейска система, поясни експертът.

"Хората са в отчайващо положение, много от тях се намират в Турция - тя се превърна в най-големия домакин на бежанци, както Ливан и Йордания. Не може да се разчита само на политики и на правила и на регламенти, а трябва да подходим като хора. Мигрантите са принудени да използват каналджии и трафиканти, защото нямат друг избор, няма правни пътища към Европа или хуманитарен пример." - допълни Чеширков.

Според него това е проблем, който изисква солидарност по цялата процедура- от приема, регистрацията, отсяването на тези, които нямат нужда от закрила и връщането им откъдето са дошли.

Нужно е да се изгради една цялостна стратегия за интеграцията, заяви Александра Попова от Съвета на жените бежанки в България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от бежанците използват България като транзитен център, за да достигнат страните от Западна Европа. В България те не срещат необходимата подкрепа и не смятат, че страната ни може да им осигури достатъчно добри и чисто икономически условия за живот." - поясни Попова.

"След като бежанците и търсещите закрила преминат границата те се настаняват на територията на центровете на Държавна агенция за бежанците. Всъщност до момента, който те получат своя статут и закрила, Държавна агенция за бежанците се грижи за техния престой и неправителствените организации, които поемат самата интеграция" - поясни Попова.

Чуйте целия разговор в следващото видео: