Задържана е групата от 54 мигранти край Средец - здрави и млади мъже

Предстои да се разбере как точно единият от тях е загинал от рикошет от изстрел във въздуха

16.10.2015 | 09:56 Редактор: Ирина Георгиева
Задържана е групата от 54 мигранти край Средец - здрави и млади мъже

Инцидентът, при който мигрант е загинал от рикошет на българо-турската граница, е станал около 22 часа на 15 октомври в гориста местност в "Рибарска среща" край Средец (Бургас). Това уточни кореспондентът на Bulgaria ON AIR Стела Георгиева след брифинга с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов в Бургас. По думите й интересен е фактът, че групата от 50 бежанци са проникнали на 30 км навътре от границата и не е ясно как са успели да стигнат дотам.

Трима служители на Гранична полиция се натъкнали на групата, която по първоначални данни е била съставена от афганистанци, но нито един от тях е нямал документи, посочи Георгиева. 

"Граничните полицаи срещат съпротива и единият от служителите произвежда изстрел във въздуха. Вследствие на рикошет е прострелян единият от бежанците, който впоследствие умира. По думите на главния комисар няма данни, че афганистанците са имали някакво оръжие и всъщност на брифинга не стана ясно каква точно е била съпротивата от тяхна страна и защо се е наложило да се стреля - дали е имало сбиване, дали са били агресивни. Няколко пъти е попитан главният секретар - той заяви, че това предстои да бъде изяснено." - добави Георгиева.

Още по темата

Задържани са 54 лица, съобщи кореспондентът от Бургас. Всичките са здрави мъже, по думите на главния секретар - между 20 и 30 години. Той уточни, че коренно се е променил профилът на бежанците спрямо тези, които бяха хващани предните месеци, добави Георгиева.

"Ако до момента бяха хващани деца, майки, по-възрастни мъже - сега това са мъже в много добра форма. За първи път се случва да има така добре организирана група. Те в момента са задържани в полицията в Елхово и предстои да бъдат разпитани. Образувано е досъдебно производство. На разпита ще присъстват и служители на ДАНС. Според главния комисар най-вероятно задържаните бежанци са икономически мигранти." - поясни Георгиева.

Предстои балистична експертиза, съобщи Георгиева. По думите й иззет е пистолетът на служителя от Гранична полиция.

"Беше казано, че той е с дългогодишен опит, а не е от командированите служители. Той не е задържан за момента. Това, което е установена, че в пистолета има седем от осем гилзи - тоест наистина е изстрелян само един куршум." - съобщи Георгиева,

Кореспондентката добави, че с групата няма задържан каналджия или български гражданин. Въпреки че беше казано, че с тях може да има човек, който се прикрива.

Чуйте: