България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Попов: Съществува ситуация на границата да се произвеждат предупредителни изстрел

Задължително ще има разследване срещу служителя, поясни Попов от СФСМВР

16.10.2015 | 10:46 Редактор: Ирина Георгиева
В. Попов: Съществува ситуация на границата да се произвеждат предупредителни изстрел

Съществува като ситуация на българо-турската граница да се произвеждат предупредителни изстрели във въздуха. Това обясни председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Валентин Попов в  Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му обаче това не е практика и силно се надява и вярва, че колегите са употребили правомерно оръжие при този трагичен инцидент или ситуацията е налагала използването на оръжие.

"Задължително ще има разследване срещу служителя. То е задължително за всички нормални правови държави и не става дума за разследване срещу служителя. Поне не и в началото, а по-скоро става дума за разследване на случая. При всички видове злоупотреба - не само на оръжие, а и на физическа сила по офицерство, служителите на МВР са задължени да докладват писмено." - поясни Попов.

Държавата разчита на гранична полиция, а и не само за операциите по турската граница, коментира председателят на СФСМВР. По думите му ситуацията продължава да е изключително тежка по турската граница

"При всички случаи военнослужещите и полицаите, които са на турската граница в момента едва ли имат еднакви правомощия. Условията там продължават да са изключително тежки, продължават командировки на колеги, които са по 15 дена на турската граница, една седмица вкъщи, след това отнови 15 дена на границата и така дълго време. Има ги и редките случаи по 15 дена в месеца или по 15 дена на два месеца, но при всички случаи натоварването е изключително високо. Условията по границата са далеч от това, което трябва да се очаква след толкова дълга операция."  - обясни Попов.

Чуйте: