Ген. Атанасов настоява за поемане на отговорност за инцидента в Средец

Няма данни за оказана съпротива, коментира председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС

16.10.2015 | 12:27 Редактор: Мариета Иванова
Ген. Атанасов  настоява за поемане на отговорност за инцидента в Средец

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и ред в НС ген. Атанас Атанасов не смята, че случаят с починалия  афганистански имигрант в района на град Средец, е граничен инцидент, предава Dnes.bg.

По информация на МВР до смъртта на мъжа се стига след като повече от 50 мигранти се опитват да преминат граничната бразда на страната. Стига се до стрелба, при която един от тях е убит от рикошет на куршум. Това е първият случай от началото на бежанската криза на застрелян бежанец на границата на ЕС, припомня Dnes.bg.  Заради инцидента премиерът Бойко Борисов спешно напусна заседанието на ЕС в Брюксел, посветено именно на бежанската криза.

На брифинг в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово  окръжният прокурор Калина Чапкънова информира, че е бил възпроизведен само един изстрел от един от граничните полицаи.

„При огледа е иззето огнестрелно оръжие и пълнител в него. В пълнителя е имал 7 патрона при вместимост 8. Бил е възпроизведен само един изстрел. Самата експертиза все още не е извършена”, каза окръжният прокурор и допълни, че е извършен още един оглед на 65 метра от мост, където е станал инцидентът. „На пострадалото лице е била оказала медицинска помощ и затова тялото е било преместено. Извършен е и втори поглед, назначена е съдебно-медицинска експертиза”, уточни Чапкънова, цитирана от Агенция Фокус. Тя допълни, че прокуратурата е била незабавно уведомена за случилото се. - „На място бе изпратен дежурният следовател. Уведомен е и главният прокурор Сотир Цацаров", обясни Чапкънова и посочи, че досъдебното производство е започнало с оглед на местопроизшествието.

Тя посочи още, че самоличността на починалия мъж не е установена, както и че у нито едно от останалите задържани лица не са намерени документи за самоличност.

По думите й в иззетата раница от гърба на починалия са открити „два мобилни телефона и огнестрелно оръжие“.

Пред БНР  председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от РБ ген. Атанасов посочи, че инцидентът не е станал на границата, а много навътре в страната.

По думите му „няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие“. - „При тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи. Тук трябва да се понесе отговорност", категоричен е той.

Атанасов предупреждава, че инцидентът ще има европейски оттенък и поиска от главния  секретар на МВР Георги Костов да каже кой ще понесе отговорност.