Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Самопрегледи и профилактика или как да се намалят случаите на рак на гърдата?

Над 46 000 българки са диагностицирани с болестта, а всяка година регистърът се допълва с близо 3 800 нови случая

08.10.2018 | 21:08 Редактор: Ивайло Николов
Самопрегледи и профилактика или как да се намалят случаите на рак на гърдата?

Днес е Национален розов ден в подкрепа на битката с рака на гърдата. Кампанията "От любов към живота" и тази година продължава активно, защото над 46 000 българки са диагностицирани с болестта, а всяка година регистърът се допълва с близо 3 800 нови случая. У нас вече 17 години каузата усилено работи за повишаване на информираността и ранната превенция. Кампанията се осъществява и с медийната подкрепа на Bulgariа ON AIR.

Жечка Илиева представител на фондация "Една от 8", която организира безплатни профилактични прегледи в различни населени места в България, каза в ефира на "Денят ON AIR", че тази цифра от близо 4000 нови случая на година е стряскаща.

"Когато идват при нас жени, на възраст 50-60 години и те казват, че до сега не са ходили на такъв преглед, е наистина изненадващо. Не може да си станал на 60 години и да не си си обърнал внимание на здравето", разказа тя. 

Илиева апелира всички хора сами да обръщат внимание на здравословното си състояние, а жените над 25-годишна възраст да започнат редовно да ходят на прегледи на ехограф, за да може да се установи рано евентуален проблем и той да бъде преодолян по-лесно.

"Има такъв период, в който е най-добре това да се прави. Той е след цикъл, между 6 и 12 ден след цикъл", обясни още Жечка Илиева пред Bulgariа ON AIR.

Организаторът на кампанията Даниел Шопов също апелира всички жени да обърнат внимание на здравето си и да ходят редовно на профилактични прегледи.

"Това започва даже и със самопрегледи, преди да стигнем до доктор. Това е част на една от целите на нашата кампания, да разберат жените как се правят самопрегледи", допълни още той.

Шопов посъветва всички жени да идат на профилактичен преглед възможно най-скоро, ако може още утре.

Вижте още във видеото.