Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриотите със законопроект за вероизповеданията, ГЕРБ внася друг с БСП и ДПС, кой ли ще мине?

Александър Сиди от ВМРО коментира срещата между църква и правителство

04.10.2018 | 20:57 Редактор: Ивайло Николов
Патриотите със законопроект за вероизповеданията, ГЕРБ внася друг с БСП и ДПС, кой ли ще мине?

Държавата иска да установи контрол върху даренията, които вероизповеданията получават от чужбина. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и архиереи от Светия Синод. Повод за разговора станаха двата проекта за изменение на Закона за вероизповеданията, които парламента предстои да разгледа на първо четене.

Единият е на "Обединени патриоти", а другият е внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Александър Сиди от ВМРО коментира, че той и колегите от парламентарната им група са останали изненадани от това, при положение, че коалиционните им партньори са знаели, че патриотите вече имат готов проектозакон.

"Те го внесоха ден преди нас. Не мисля, че беше колегиално да се прави това, без да се говори с нас", подчерта Сиди в студиото на "Денят ON AIR".

Народният представител беше категоричен, че не е важно кой е първи, а да се направят добри текстове, които да работят.

"Какво не хареса на ГЕРБ, на БСП и ДПС в нашия закон, това е, че той е по-краен. Той не се харесва най-вече на ДПС, защото удря най-вече в тяхното поле. Опитва се да регулира едни въпроси, които не са регулирани", обясни още Александър Сиди пред Bulgaria ON AIR.

По думите му именно в проекта на "Обединени патриоти" се вкарват квалификации за радикалните течения, за които в този момент никъде нищо не пише.

Сред тях са забрана на откриването на религиозни помещения, независимо от вероизповеданието, в близост до училищата, а всички духовници, които са в църкви, джамии и други храмове, трябва да са завършили в България.

"Проблемът с радикалния ислям, който е изключително сериозен в България, той не е проблем на мюсюлманите в България", настоя още Александър Сиди.

Народният представител от ВМРО беше категоричен, че със сигурност ще се приеме проекта за нов Закон за вероизповеданията на ГЕРБ, БСП и ДПС, но също и че се надява някои от предложенията на патриотите също да бъдат включени в него.

Гледайте видеото с целия разговор!