Държавата иска да контролира даренията, които получава църквата

Борисов и патриарх Неофит се срещнаха, за да обсъдят проектите за промени в Закона за вероизповеданията

04.10.2018 | 19:20 Редактор: Ивайло Николов
Държавата иска да контролира даренията, които получава църквата

Държавата иска да установи контрол върху даренията, които вероизповеданията получават от чужбина. Това стана ясно след спешна среща на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и архиереи от Светия Синод.

Повод за разговора станаха двата проекта за изменение на Закона за вероизповеданията, които парламента предстои да разгледа на първо четене.

Двете предложения вече са в комисия в НС. С тях за пръв път от 30 години в българския парламент има консенсус да се осигури финансиране на вероизповеданията. 

Заедно с това обаче трябва да се затворят и някои врати за външно влияние, обясниха депутатите. Светият Синод пък е против по-големите правомощия на дирекция "Вероизповедания" в МС, а според Конституцията държавата няма право да се меси в работата на църквата.

Министър-председателят и патриарх Неофит се разбраха, че държавата няма да иска религиозните общности да декларират пред Сметната палата банковите си сметки и даренията, които получават. Ще продължи да се отчита само как се разходва получената държавна субсидия. 

Относно анонимните дарения Светият Синод, правителството и депутатите се договориха за въвеждането на праг, над който получените средства ще се декларират. 

Пред Негово Светейшество Борисов е обещал, че държавната субсидия за вероизповеданията за следващата година ще е максимално допустимата – 15 милиона лева. С парите ще се увеличат заплатите на всички свещенослужители. 

Два са проектите за промяна на закона за вероизповеданията. Единият е общ между ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият е на Обединените патриоти.