България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

В името на добротата: Издигат монумент на дядо Добри!

Идеята ни е да увлечем младите по добродетелите на "Светеца от Байлово", изтъкна Цветомир Николов от "Азбукари"

27.07.2018 | 09:25 Редактор: Иван Берберов
В името на добротата: Издигат монумент на дядо Добри!

Помните ли дядо Добри? Онзи белокос аскет и странник, даряващ добрина и средства в името на вярата. Месеци след кончината на "Светеца от Байлово" сдружение "Азбукари" и съмишленици започнаха инициатива за събиране на средства в посока изграждане на паметник.

"Паметникът ще бъде посветен на добротата в България, а негов събирателен образ ще бъде дядо Добри. Планираме монументът да бъде около храм-паметника "Св. Александър Невски". Разчитаме на подкрепа от СО и Светия синод", обясни Цветомир Николов от сдружение "Азбукари". 

Гостът поясни, че идеята на инициативата им е да увлекат младите и децата по добродетелите на дядо Добри. 

"Предстои да се одобри проектът от Министерство на културата. Ние не искаме да правим просто паметник на дядо Добри. Ние искаме да издигнем монумент на добротата, чиито символ да бъде дядо Добри. Без проява на излишно его и шум", допълни Николов в "България сутрин".

Репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова се срещна с отец Серафим от Кремиковския манастир, където са започнали да събират истории за чудесата и добрините, които "Светецът от Байлово" е извършил. 

"Не събираме само чудеса, а и различни случки и преживявания на други хора с него. Засега имаме съвсем малко истории. Има две стихотворения за дядо Добри. Той показа правилния за българите път с живота си. Той посочи спасението. Трябва да възприемем това, което той казваше и учеше", отбеляза отец Серафим.

Божият служител подчерта, че не бива да си спомняме дядо Добри само в един ден от годината, тъй като е по-важно да станем чудо като променим себе си, а не да търсим чудото. 

Желаещите да дарят за инициативата на "Азбукари" могат да го направят на интернет платформата Helpkarma или чрез превод по банковата им сметка: 

BG38FINV91501017186935

Първа Инвестиционна Банка