България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Излезе първата книга за Дядо Добри

Кои са били най-приближените около Светеца от Байлово?

18.06.2018 | 10:40 Редактор: Лазарина Колчагова
Излезе първата книга за Дядо Добри

"Трудно е да се опише живота на един свят човек само 3 месеца след неговата кончина", каза журналистът Борислав Радославов.

В студиото на Bulgaria ON AIR той разказа за отказа от популярност на дядо Добри и за жена, която близо 30 години е най-близкия и доверен човек на стареца. След неговата смърт тя се разпорежда със събраните стотинки от милостиня и ги дарява или на света обител или църква.

"Дядо Добри остана в съзнанието на хората като Светецът от Байлово. Читателите ще имат възможност да разберат кои са хората, които са го подкрепяли", каза Борислав Радославов във връзка със съдържанието на книгата.

Журналистът сподели, че има много хора, които искат дядо Добри да бъде канонизиран, но тази процедура е тежка и дълга. Ето какво разказа той за първата си среща с него:

"Първата ни среща беше преди около 5 години. Да се срещна с него бе изключително трудно - той не допускаше всеки. Имаше лошо отношение към по-разголените жени. Срещата ни беше около час - говорихме за силата на вярата", спомни си журналистът.

"Говореше ми топло и въздействащо. Тогава разбрах, че този човек трябва да остане в сърцата на хората. Сигурен съм че тази книга трябва да бъде послание към бъдещите поколения", каза още той в "България сутрин".

Представянето на книгата ще бъде от 18:30 ч. на 27 юни, сряда, в Младежкия театър "Николай Бинев".

Вижте повече във видеото!