Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Брюксел - букет от култури и опасности

Смесицата от свръхбедни до свръхбогати жители в сърцето на Европа е предпоставка за днешните атентати, коментира Нели Кирилова

22.03.2016 | 22:00 Редактор: Мария Аладжова
Брюксел - букет от култури и опасности

Широкото социално различие на жителите на Брюксел е предпоставка за случилото се днес, разказа Нели Кирилова в "Денят ON AIR".

Тя информира, че градът е бил буквално парализиран след кървавите атентати - полицията е затворила метростанциите, а колони от автомобили са блокирали пътищата. "Най-лесният начин да се приберат хората беше пеша", добави Кирилова, като поясни, че европейските общности трябва сериозно да се замислят за бъдещето си:

"Страхът не трябва да бъде насочен към днешния ден, а към веригата от събития, защото както виждаме, те се повтарят. Те стават с все по-големи мащабни и вероятно ще продължават да се разрастват. По-скоро трябва да мислим за предстоящото и да се мислим как ще постъпваме".

"Брюксел като град е изключително цветен, с население от различни културни среди, но също така и с хора от абсолютно различни социални статуси - от свръхбедни до свръхбогати, които живеят на едно и също място. Това е предпоставка за налична престъпност и за големи организирани нападения", поясни тя.

По думите ѝ, когато пристигнала на работното си място в Брюксел, тя и колегите ѝ са били предупредени да не минават през някои квартали след 20.30 заради изключително високото ниво на престъпност.

Според нея фактът, че европейските институции са разположени в близост до такива места, ги превръща в лесна мишена. 

Целият разговор - във видеото!