Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атентаторите в Брюксел са имали помощ отвътре, смята Йордан Божилов

"Борбата е да убедим хората, които подкрепят крайната форма на радикализъм, че не това е начинът", заяви Божилов

22.03.2016 | 21:31 Редактор: Мария Аладжова
Атентаторите в Брюксел са имали помощ отвътре, смята Йордан Божилов

По всяка вероятност атентаторите в Брюксел са имали вътрешна помощ, коментира в "Денят ON AIR" Йордан Божилов. По думите му случаят индикира съвсем ясен пробив в сигурността на европейските сили и то в такива ключови места като летищата.

"Виждаме един определен почерк, търси се ефекта, търсят се жертви. Теорирстичните актове целят именно това - максимален брой жертви, като опит да се повлияе на правителствата", анализира Божилов.

Той обърна внимание, че най-критичните места за сигурността на гражданите остават метростанциите, големите молове и стадиони, както и заводи, опериращи с опасни средства.

И въпреки че отчита днешните атаки като провал на европейските служби за сигурност, Божилов подчерта, че следващата стъпка е да се наблегне на анализа на причините за случилото се.

От една страна това са пропуските в сигурността, а от друга проблемът с интеграцията на мюсюлманските общности в Европа.

"Борбата с тероризма минава през сътрудничество на хора, но ние трябва да убедим хората, които подкрепят крайна форма на радикализъм, че това не е начинът да се противопоставиш и да решиш някакъв свой проблем, бил той политически, социален, икономически или религиозен", коментира Божилов.

Той цитира доклад на разузнавателните служби на Великорбитания, който гласи, че към днешна дата не съществува единен профил на съвременния терорист: "Той може да има семесйтво, да е добре образован... трябва да се изяснят кои са подбудите и социалните явления, които мотивират тези хора".

В разговора се включи и журналистът Мохамед Халаф, който заяви, че това, на което ставаме свидетели днес, е плод на неуспешната интеграция на мюсюлманите в Европа.

Халаф подкрепи тезата, че макар и родени в дадена европейска държава, хората, принадлежащи към тази общност, трудно се откъсват от религиозните си разбирания и търсят израз на несгодите си именно чрез тях:

"Изследване, което беше направено в Австрия преди няколко години, показа, че от 500 мъже от арабски произход 79% се идентифицират с религията, а не с гражданите. На въпрос "Как гледате на държавата, в която живеете?" те са отговорили "Враждебно".

По думите му съвременните глобални комуникации също балгоприятстват вербуването на екстремисти, като проучванията показват, че 90% от тях са били привлечени именно по този начин.