Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Красимир Кумчев: ОВОС за овощна градина – абсурд

Земеделието в Турция е на светлинни години пред нашето,твърди производителят

13.06.2015 | 20:45 Редактор: Петко Трухчев
Красимир Кумчев: ОВОС за овощна градина – абсурд

Новото изискване по мярка 4.1 от Оперативната програма за развитие на селските райони за ОВОС (оценка за въздействие на околната среда) за насаждане на овощна градина е абсурдно. Това заяви земеделският производител от Пловдивско Красимир Кумчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Опитах се да проследя логиката на този закон, който е изготвен от две министерства – на земеделието и на околната среда. За да му хрумне това на някой означава, че някой си мисли, че едно дърво може да увреди природата.

Още по-безумно е, че се изисква документ за ОВОС при кандидатстване за евросубсидия за парцел, а не за общ брой насаждения, твърди Кумчев. Той определи това изискване като начин държавата да прибира по-високи такси от производителите.

Още по темата

ОВОС на всичкото отгоре не се вади за инвестиция, а за парцел. Ако имаш 10 декара разхвърляни на по 10 парцела, таксата за изготвяне на ОВОС е 500 лв. за декар. Значи трябва да платиш 5 хил. лв.

Според производителя ако ДФ Земеделие толкова желае да остави ОВОС тогава да се направи поправка в регламента като такава оценка се изисква само за трайни насаждения.

Евросредствата за земеделието ни са достатъчни. Проблем обаче е разпределението им, посочи Кумчев. Той изрази несъгласие с разпределянето на средствата по схемата за субсидиране за качество на плод.

Миналата година по схемата бяха 15 млн. лв. Тази са 80 млн. Трябва да си произвел,продал и тогава да си получиш парите. Сега са занижили праговете за добив. Т.е. можеш с 300 кг. череши от декар да получиш колкото друг с 1 тон добив от декар. Каква е логиката?!

Многото регулации от страна на държавата спират развитието българското земеделие, споделя Кумчев. В Турция държавата наистина се грижи за производителите си, казва той.

Още по темата

Там например ако имаш нужда от трактор отиваш в общината, проверява се името в регистъра и ако си производител и не си си купувал трактор от 5 години ти дават 50 % от парите за техниката. Толкова е просто, затова и земеделието в Турция е на светлинни години пред нашето. Не случайно Турция е световен лидер по череши.

Кумчев разкри и какви измамни схеми прилагат електроразпределителните дружества. За прокарване на електричество в овощна градина производителят сам изгражда трафопост. После съоръжението се вписва като инвестиция на съответното ЕРП обаче.

Целият разговор на Ивайло Лаков със земеделския производител вижте във видеото.