Пазарите реагират на нестабилността в Ирак

13.06.2014 | 13:44
Пазарите реагират на нестабилността в Ирак

Ескалацията на насилието в Ирак застрашава доставките от втория по големина производител в ОПЕК и президентът на САЩ Барак Обама заяви, че не изключва използването на въздушни удари в подкрепа на иракското правителство срещу ислямистите.

Иракската ситуация има потенциал да се задълбочи и хората са разтревожени, заяви Ангъс Глъски, мениджър на White Funds, фонд, управляващ 550 млн долара от Сидни, цитиран от WSJ.

Има опасност смущенията в доставките да обхванат целия Близък Изток и говорим за значителни обеми от дневните доставки, заяви Майкъл Макартни, главен стратег в CMC Markets в Сидни.

В коментара си Бен Шарпълс от Bloomberg отбелязва, че петролните фючърси са на път да отбележат най-сериозните си печалби от началото на годината.

Според него добивът на нефт в Ирак като цяло е концентриран в южните части на страната, така че той не е директно застрашен от конфликта.

Според Джон Доусън от Bloomberg износът от Либия е ограничен, а срещу Иран са наложени санкции и остава само Саудитска Арабия, която наистина трябва да произвижда повече.

Чуйте коментарите във видеото.