Вергиния Русева: НС спря пътя на България към една действителна съдебна реформа

Това спря всички опити да постигнем един независим съд и една обективно работеща прокуратура, заяви тя

11.12.2015 | 10:26 Редактор: Мариета Иванова
Вергиния Русева: НС спря пътя на България към една действителна съдебна реформа

Народното събрание спря пътя на България към една действителна съдебна реформа, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на правосъдието в оставка Вергиния Русева.

„Сега се говори – един глас нищо не е – дали в съдийската или в прокурорската колегии нямало никакво значение. Това не е така,“ коментира тя и допълни, че дори и най-добрите и съвършени закони, „ако ги поставиш в ръцете на некомпетентния, неморалния, непочтения съдия или прокурор, нищо няма да се случи“. - „Затова е изключително важно да заложиш корективния механизъм на една обективна прокуратура и една  независима съдебна власт. Добрият съдия или прокурор и с лош закон ще се справи, но просто това вече, което се получи, за мен е една обреченост.“, коментира Русева.

Тя определи работата по съдебната реформа като „донкихотовска битка“ и посочи, че до последно е вярвала, че „доброто ще възтържествува“. - „Не е дошло времето, сякаш“, коментира още Русева. В отговор на въпрос тя посочи, че лично тя не е усещала политически натиск, “но той се усети върху министъра и видяхте какъв е резултатът“.

„В деня на гласуването на промените, до последно работихме, подготвяхме текстове. Не вярвах, че това ще се случи“, коментира тя.  - „Наистина съм разочарована, защото планирахме  да направим много неща, и действително постигнахме много“.
 
Русева изтъкна, че гласуването на промените в Конституцията в Народното събрание на 9 декември на практика е спряло „всички опити да постигнем един независим съд и една обективно работеща прокуратура в името на държавата, в името на народа, както трябва да бъде“.

„В момента в прокурорската колегия, така както е гласувано– превес имат прокурорските гласове, т.е. каквото реши прокуратурата, а прокурорите се подчинени на главния прокурор и те безспорно ще вземат същото  решение, каквото взема главният прокурор. Така че останалите пет, избрани от Народното събрание представители не смятам, че ще имат превес. Така че ситуацията в момента е по-опасна за прокурорите, отколкото в момента е, с общо събрание на ВСС“, коментира още Русева.

Още по темата

На въпрос на водещия Симеон Белев Сотир Цацаров и прокуратурата ли са печеливши от запазването на статуковото заместник-министърът на правосъдието в оставка отговори, че не знае кои са печелившите, както и че не знае какъв е смисълът „те да бъдат печеливши“. - "Може би и други групировки в държавата са печеливши, иначе няма  да има обяснение на този отпор в НС", заяви тя.