Христо Иванов: Борисов беше ясен - ще се въвеждат реформи, съгласувани с Цацаров

Имаме проблем със свръховластената фигура на главния прокурор, заяви Иванов

10.12.2015 | 10:47 Редактор: Мария Аладжова
Христо Иванов: Борисов беше ясен - ще се въвеждат реформи, съгласувани с Цацаров

„Вчера 200 депутати гласуваха за предложението на една малка партия, отмятайки се от подписите си и това, което беше наречено „исторически компромис”. Отказаха да направят дори минимална стъпка за въвеждането на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор”, заяви вече бившият правосъден министър на България Христов Иванов по Нова телевизия.

Иванов подаде оставка, след като депутатите от Народното събрание отхвърлиха стратегията му за реформа в съдебната система. Вместо това беше прието предложението на АБВ, съгласно което Висшия съдебен съвет се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска. Съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават и освобождават от прокурорската колегия, а главният прокурор ще се назначава и освобождава от президента.

"България има проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Това е системен проблем на демокрацията ни. Имаме една фигура с огромна власт и няма никакъв контрол върху нея. Това беше една от основните цели, заради която дойдох – за да се опитаме да променим поне нещо в това отношение. До вчера имаше изгледи да се приемат такива разпределения на квотите, които да станат основата за бъдещо въвеждане на някаква форма на отчетност", коментира Иванов.

Още по темата

По думите на Христо Иванов приетите текстове имат за цел упражняване на парламентарен контрол върху главния прокурор. Бившият правосъден министър заяви, че премиерът Бойко Борисов нееднократно му е обяснявал, че всякакви промени в съдебната реформа трябва да бъдат съгласувани с Цацаров:

"През цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани със Сотир Цацаров. Това беше видимо през цялото време и ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него", поясни Иванов.

По думите му случаят "Яневагейт" е илюстрация на системата от обвързаности и интереси в правосъдието и парламента:

"Имаше една поредица от събития, която започна с разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева. От момента, в който започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мен започна доста сериозна пропагандна война, в която не получих никаква подкрепа. Това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и се превърна в тест имаме ли сериозна антикорупционна политика. Сами можете да си отговорите на въпроса колко души от управлението излязоха и заеха позиция по темата”

Още по темата

За финал Христо Иванов заяви, че ще продължи да работи в посока реформи. Според него големият тест за следващия му колега ще бъде дали той ще реши да постави въпроса за корупцията в българската съдебна власт в центъра на своята дейност или не.


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма