Борисов прие оставката на министър Христо Иванов

Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни, посочи в мотивите си Иванов

09.12.2015 | 16:55 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов прие оставката на министър Христо Иванов

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов, съобщи правителственият пресцентър. Между двамата се състоя среща в МС в 15:45ч., минути след като намерението за оставка беше обявено от парламентарната трибуна.

"Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността." - посочи в мотивите си Христо Иванов.

Иванов и Борисов взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че министър на правосъдието ще бъде предложен на НС за избиране след консултации между партиите в коалицията.

Христо Иванов е магистър по право. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски". От 6 август до 7 ноември 2014 г. беше вицепремиер и министър на правосъдието в правителството на Георги Близнашки.

"Казах, че поемам този пост, за да свърша конкретни неща и имам конкретна кауза. Голяма част от тези неща се реализират, но за мен въпросът, който поставих от трибуната, е ценностен дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта над съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор, независимо как се казва той. Както и заради цялостната ситуация в последните седмици, мисля, че няма да има политически ресурс за провеждане на реформа оттук нататък и сега ще си подам оставката пред премиера. Бих искал да благодаря на всички политически сили за подкрепата и за работата, която сме свършили сега и дотук. Не е личен въпрос дали аз съм предаден, въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. Оттук нататък следват важни решения да се вземат за това дали наистина ще се продължи в тази посока, която очертах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока. Не е емоционална реакция - единствената ми емоция е огромно облекчение. Не бих могъл да си направя по-хубав Коледен подарък. Правя го заради цялата посока, към която отиват нещата и целия дух на този дебат." - коментира Иванов преди да си подаде оставката.