Ген. Атанас Атанасов: АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията

От АБВ не искат промяна в статуквото, защото старата ос Първанов – Доган още работи, заяви депутатът от ДСБ

08.12.2015 | 10:37 Редактор: Мария Аладжова
Ген. Атанас Атанасов: АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията

АБВ в лицето на Георги Първанов не иска промяна в статуквото, заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов в „Тази сутрин” по бТВ. 

В подкрепа на думите си той поясни, че партиите АБВ и ДПС са изградили обща структура на управление:

„От АБВ не искат промяна в статуквото, защото старата ос Първанов – Доган още работи. Първанов два пъти е бил избиран с гласовете на ДПС и сега защитава статуквото, което е градил”, анализира Атанасов.

Утре парламентът ще гласуване на второ четене промените в Конституцията. Ген. Атанасов изрази мнение, според което АБВ няма да подкрепи готвените реформи, особено тези, касаещи съдебната система. Той уточни, че в интерес на партията на Първанов е главният прокурор да запаси тоталната си власт. Става въпрос за принципа на избор на съдии във ВСС, по-голямата част, от които в момента се избират от Народното събрание.

Депутат от ДСБ припомни, че партията му предлага да бъде въведена длъжността зам.-главен прокурор, който да е независим от главния обвинител и да може да го разследва.

Аферата „Яневагейт”

Ген. Атанасов отрече да е замесен в мегаслучая „Яневагейт”, в който бяха споменати имената на редица съдебни кадровици и дори това на премиера Бойко Борисов. Депутатът от ДСБ също подкрепи тезата, че има връзка между изтеклите записи и готвените промени в Конституцията. По думите му разговорите повдигат важна тема, а именно – това, че няма кой да разследва главния прокурор.

Светлозар Лазаров трябва да е благодарен на прокуратурата, че не го разследва за случая „Лясковец”, коментира Атанасов по повод обвиненията на бившия главен секретар на МВР, че ДСБ е упражнила натиск върху него. 

Още по темата

На въпрос дали ДСБ ще предложи смяна на правосъдния министър Христо Иванов, Атанас Атанасов загатна, че това ще зависи от гласуването на промените в Конституцията утре.