Симеон Първанов: Възможно е ДСБ да се позиционират в опозицията

Политологът коментира нарастващото напрежение в управляващата коалиция

07.12.2015 | 10:50 Редактор: Мария Аладжова
Симеон Първанов: Възможно е ДСБ да се позиционират в опозицията

"Не виждаме нищо ново вече няколко години. Два мащабни лагера, сега към тях се добави Реформаторския блок, разделен на широки и тесни и ДПС, които служат като противотежест". Това заяви политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на Нова Телевизия, относно напрежението между страните в управляващата коалиция. 

Според Симеонов се заражда противоборство между ДСБ и Движението на Миглена Кунева, което ясно се вижда след последните парламентарни сблъсъци около реформите в правосъдната система. 

По негови думи и двата лагера имат по-умерено представителство в лицето на Кунева и Радан Кънев, и по-настъпателно, начело с Атанас Атанасов и Даниел Вълчев.

Още по темата

Вероятно е и напускането на правосъдния министър Христо Иванов на кабинета Близнашки, ако предлаганите от него реформи не бъдат приети, посочи още политологът. В подкрепа на думите си той напомни за позицията на зам.-председателя на ДСБ Атанас Атанасов, който заяви, че с оставката на Христов ще се оттегли и партията.

„Това го и казаха хората от ДСБ. Пред тях общо взето стоят два варианта - стоиш във властта, защото това е прагматично, а другият е напускат и търсят позициониране като опозиция”, поясни Симеонов.

За финал на разговора той изрази мнение, според което премиерът Борисов прилага стратегията „разделяй и владей” по отношение на лагерите в управляващата коалиция, вкарвайки интрига между тях.

"Много пъти сме коментирали, че Борисов сега е различен. Но какво е същото - Цветан Цветанов отново е силен след изборите, отново се търсят пари отнякъде и се предлагат нови данъци, отново слушаме някакви записи и има протести докато се гледа бюджета и те се огъват под тях. Положението е: Добре дошли в 2009 г., 2010 г.", анализира Първан Симеонов.