Петко Петков: Думата на главния прокурор се слуша изключително много

Тенденцията сега се разпростира далеч отвъд границите на ВСС, коментира заместник-министъра на правосъдието в оставка

10.12.2015 | 10:22 Редактор: Мариета Иванова

Думата на главния прокурор във Висшия съдебен съвет в момента се слуша изключително много и думата на една сръховластена прокуратура в държавата по принцип се слуша изключително много. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на правосъдието в оставка Петко Петков.

„Ако погледнем внимателно решенията на Висшия съдебен съвет от момента, в който действа в този си състав, можем да забележим една интересна тенденция и тя е, че ако главният прокурор публично или гласно подкрепи дадена кандидатура, позиция- обикновено останалите членове на Съвета, казвам почти, защото тук има и изключения, го подкрепят“, коментира Петков.

На въпрос на водещия Симеон Белев- Защо се помага на главния прокурор, Петков коментира:

„Това, което видяхме вчера беше изключително интересно. Поправките, които бяха внесени от парламентарна група в рамките на управляващата коалиция, но с около 10 депутата (АБВ- бел.ред)- видяхме, че тези промени бяха публично одобрени от главния прокурор, в крайна сметка получиха одобрението на над 200 депутата. Така, че виждаме - тази тенденция думата на главния прокурор да се слуша, се разпростира далеч отвъд границите на съвета,“ коментира Петков.

Той посочи, че от гласуването на депутатите на конституционните промени може да се направи извода, че „парламентарното управление в България е изключително монолитно и всъщност няма почти никакво значение кой от каква партия е, дали е в управление или опозиция и всъщност съществува човек или група от хора, които по команда могат да активират гласовете на българските народни представители“.

Петков изтъкна, че основната цел на стратегията за съдебна реформа е била „осигуряване на независимостта на съда“.- „И под независимост – аз нямам предвид безконтролност, разбира се, а независимост от външно влияние, включително и политическо“.

„С вчерашния глас, с така разпределените квоти в бъдещите колегии на ВСС, тази първа и основна цел на съдебната реформа, не беше постигната, защото поправките на Конституцията не осигуряват независимостта на съда и това провокира оставките на министъра на правосъдието и на нас неговите заместници“, коментира Петков.

Попитан дали с така приетите промени ще се засили кризата в съдебната власт, той коментира. - „Със сигурност няма да доведат до никаква по-добра промяна“.

„Изискването съдиите във ВСС или във всеки кардови орган да имат числово преимущество е въпрос на европейски ценности“, коментира Петков.

„Така изменената конституция, т.е. предложението за изменение в Конституцията вече получи одобрение на редица международни органи, включително и на Европейската комисия за демокрация чрез право и на Венецианската комисия. И в крайна сметка гласуваните вчера промени бяха отстъпление на  одобрения от Венецианската комисия текст и отстъпление от стратегията, което самото Народно събрание прие с огромно мнозинство,' посочи той.