Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Кр. Янков: Промените в Конституцията не решават проблемите

Да променят законите, които ясно да регламентират как да работи съдебната система и магистратите, призова Янков

09.12.2015 | 19:50 Редактор: Ирина Георгиева
Кр. Янков: Промените в Конституцията не решават проблемите

Приетите на второ четене промени в Конституцията, засягащи съдебната власт не решават проблемите. Това коментира депутатът от БСП Красимир Янков в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според него оставката е очаквана, а правосъдният министър Христо Иванов си намери повод да си я подаде.

"Ние като политическа партия, като парламентарна група не сме участвали с предложения между двете четения. Имахме заседание на парламентарната група на 8 декември и взехме решение според различните сценарии, които бяха възможни за днешния ден. Изключително последователно сме били против това, което се предлага, защото това не е реформа." - обясни Янков. 

"Още, когато БСП подкрепи Стратегията за развитие на съдебната система и за проблеми, които могат да бъдат изчистени казахме ясно - първо трябва да се започне с промени в законите, които ясно да регламентират как да работи съдебната система и магистратите." - добави депутатът от БСП.

С разделянето на ВСС на две колегии - по-скоро има доказателство за увеличаването на възможностите в самата Прокуратура на главния прокурор, смята Янков. Според него това, което се манифестираше, че балансът, който може да бъде и с участието на политическите квоти всъщност доведе до две колегии и ясно фрагментиране на професионалните гилдии в самата съдебна система, което не е добре.

"Самото решение трябва да е плод на широк общ дебат с обществеността, а след това с широк политически компромис. Трябва да се започне от промени през законите, които уреждат самата работа на съдебната система. Ние започваме от главата за краката. БСП ще алармира пред ЕК и пред Комисаря на правосъдие." - съобщи Янков.

Конгрес на БСП

Предстоящият Конгрес на БСП вече е насрочен за втората половина на април, съобщи Янков. Той припомни, че на предишния извънреден конгрес Сергей Станишев подаде оставка като председател на партията и на негово място дойде Михаил Миков. По думите му Станишев го направи с целта да се влее нова енергия преди изборите.

"При условие, че тогава трябваше да бъде избран председател, който да познава партията и тя да го познава, предвид това, че БСП влиза в криза. Михаил Миков стана председател от много висок пост - председател на НС и сякаш отговаряше на критериите за тази смяна. В тази година и половина констатираме, че всъщност отговорността, която трябваше да бъде предприета с конкретни и ясни мерки, които да бъдат предприети в организационен и деен не са факт. Още повече, че през това време БСП абдикира от публичното пространство. Ние останахме с отделни представители, но нямахме обща позиция. Партията гледа към Конгреса с надежда за по-бързи и широки крачки." - обясни Янков.

Необходимо е този Конгрес да бъде с резултат ново ръководство, което да вдъхне на партията нова енергия, смята Янков.