Първанов: Реформата на Христо Иванов не е единствената алтернатива

Лидерът на АБВ определи като "приятелски огън" фалшивият имейл от името на ДГБ

11.12.2015 | 10:05 Редактор: Мария Аладжова
Първанов: Реформата на Христо Иванов не е единствената алтернатива

"Историческият компромис беше договорка между Реформаторите и ДПС. Защо това сега да е укоримо действие?", попита бившият държавен глава и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов в ефира на Нова телевизия. Първанов коментира приетото от парламентарното мнозинство решение за разпределение на двете колегии във ВСС, заради което Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър.

Първанов заяви, че недоумява защо реформата на Иванов е сочена като единствената правилна алтернатива.

"Tези хора, които предложиха промените в Конституцията, искат партиите да избират една квота, която да е по-голяма от професионалната прокурорска квота. Как да очакваме, че избраните от тях представители в прокурорската колегия ще са принципният колектив? Изобщо много е фалшива тази теза, в която едната част от съдебната система - съдиите – да бъдат независими, а другата част – прокурорите, да бъдат контролирани", посочи в подкрепа на твърдението си лидерът на АБВ.

Бившият държавен глава сравни неосъществената реформа с модела на Тамарчев, като поясни, че "по негово време прокуратурата беше използвана за политически натиск, за мачкане на опонента". Той нарече "политически борд върху прокуратурата" предложенията на Христо Иванов и екипа му и отрече върху народните представители да е бил указван натиск.

Още по темата

По думите на Първанов, подозрението на мнозина е, че ДСБ са авторите на фалшивия мейл, в който ДГБ обяви, че оттегля подкрепата си от властта:

"Това е приятелски огън, няма съмнение. Този имейл е написан професионално, написан е от политик, който пропуска тази малка подробност - в коалиционното споразумение няма идея за промяна на Конституцията", смята той.