Фалшиво е съобщението, че ДБГ оттегля подкрепата си от правителството

От ДБГ съобщиха, че имейлът им е хакнат и са информирали ДАНС

10.12.2015 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
Фалшиво е съобщението, че ДБГ оттегля подкрепата си от правителството

Съобщението, че ДБГ оттегля подкрепата си от правителството се оказа фалшиво. От пресцентъра на Движението съобщиха за  Investor.bg, че имейлът им е хакнат и са информирали ДАНС. По думите им изпратената информация не изразява позицията на Движението.

В 15:20 часа Bulgaria ON AIR получи следното съобщение на пощата си: 

Официално съобщение от преди малко
Във връзка с вчерашното гласуване в НС, Изпълнителният съвет на Движение България на Гражданите, реши:
∙ ДБГ не може да продължи да крепи Парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи.
∙ Считано от днес (10.12.2015г) Народните представители от Движение България на Гражданите считат за нарушено Споразумението, сформирало настоящото мнозинство в НС. Поради този факт, оттегляме подкрепата си за същото това мнозинство.
∙ Изхождайки от горното, ИС на ДБГ ще поиска от всички министри, зам.-министри и други членове на Изпълнителната власт да напуснат постовете си в знак на несъгласие с опитите да бъдат саботирани реформите в Република България и заменени с фасадни такива.
Във връзка с тиражираната в последния ден информация, бихме искали да съобщим, че нито Председателят на ДБГ, Меглена Кунева, нито проф. Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство.

Това съобщение обаче се оказа фалшиво, подчертаха от ДБГ. То е изпратено от електронния адрес press@grajdani.bg, от който движението обикновено разпространява информация за медиите. 

Зам.-председателят на ДБГ и секретар на ПГ на РБ Димитър Делчев съобщи за Агенция "Фокус", че информацията, разпространена до медиите е фалшива и е на базата на хакерска атака срещу пощата на пресцентъра на партията. По думите на Делчев по този начин е разпратено съобщение с неверни твърдения до медиите.

"Уведомили сме всички компетентни органи, включително ГДБОП и ДАНС. Вицепремиерът Меглена Кунева говори с главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, за да дадем сигнал за тази възмутителна хакерска атака. Според мен някой има интерес да има подобни провокации в този момент. Не мога да кажа обаче кой. Това е работа на компетентните органи и се надявам те да си свършат работата." - коментира Делчев.

Всеки момент се очаква органите на реда да отидат в партийния офис на ДБГ и да направят пълна проверка на случая, съобщи Делчев. Той подчерта, че ще се очакват конкретни резултати от проверката.

 

Към 15:55 няма и достъп до сайта на Движение "България на гражданите", показва справка на Bulgaria ON AIR.