Земеделски производители протестират пред МЗХ

Недоволството им е насочено срещу налаганите промени от зам-министърът Васил Грудев в разпределението на евросредства

19.10.2015 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
Земеделски производители протестират пред МЗХ

Земеделски производители от Асоциацията на агроекологичните земеделски производителите (ААЗП) протестират пред Министерството на земеделието. Недоволството им е насочено срещу налаганите промени от зам-министърът Васил Грудев в разпределението на евросредства.

Зам.-министър Васил Грудев отговаря за Програмата за развитие на селските райони. Председателят на ААЗП Александър Атанасов се оплака, че не е били поканена за диалог от Грудев по повод промените.

Около 3000 души се очакваше да пристигнат на протеста, но пред сградата на земеделското министерство няма повече от 100 души. Те са издигнали лозунги и плакати с исканията, а именно: "Искаме справедливост и сигурност в българското земеделие" или "Васил Грудев = вредител за земеделието", "Грудев, българското земеделие не е фирма на твоята съветничка", "Има ли министър в земеделието?!", "Грудев работи против нас за интересите на фермери от други страни".

От ААЗП се притесняват, че зам.-министър Грудев си позволява своеволия при разпределянето на средствата по агроекологичните  мерки - те целят да компенсират производителите затова, че поддържат земеделие, което помага на природата, а не й вреди.

По думите на председателя Атанасов, зам.-министърът си позволява със задна дата да променя правила и се очаква парите по тези мерки да бъдат намалени двойно, което е извън правилата.

Земеделците коментират, че ще продължат с протестните действия.

/Снимка: Архив/