Биопродуктите все по-атрактивни за българите

152 млн евро за биоземеделие от ЕС до 2020

18.10.2015 | 18:56 Редактор: Кремена Кръстева
Биопродуктите все по-атрактивни за българите

Европейските пари за биологично земеделие до 2020 година са 152 милиона евро. През настоящия програмен период на практика средствата за това са пет пъти повече от предишния.

Екологично земеделие се развива трудно. Но пък тези, които се захващат с това, го правят с желание.

На фермерския пазар в София в парка Заимов в неделя, на 18 октомври 2015 изобилстваха домашно приготвените храни: екологично чист мед, домашна лютеница, сиропи - за всеки по нещо.  

Димитър  Найденов от 25 години се занимава с биопроизводство. Той е първият сертифициран производител на годжи бери у нас. Земеделието се е превърнало в семеен бизнес за него, независимо от трудностите.

Димитър Найденов не залага на голямо производство, но пък има постоянни клиенти. Твърди, че не само чужденците харесват екологично произведените зеленчуци и плодове, но и много българи вече предпочитат родната продукция.

Според международни експерти световният пазар на биопродукти е един от най-бързоразвиващите и нараства годишно с 10-15%, което в абсолютна стойност е ръст от около 5 млрд. долара годишно. В момента той се оценява на около 60 млрд. долара срещу 8 млрд. през 2000 г.