Българското правителство е категорично против увеличение на цената на електроенергията

Няма нужда от прибързани действия, но отлагането на решенията ще генерира допълнителен дефицит в енергийната ни система, коментира Томислав Дончев

21.06.2015 | 15:00 Редактор: Георги Стоянов
Българското правителство е категорично против увеличение на цената на електроенергията

Българското правителство е категорично против увеличение на цената на електроенергията и ще настоява до дни парламентът да организира публичен дебат в пленарната зала, съобщава БНР.

В обсъждането трябва да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране, производителите на ток и бизнесът. Информацията обяви вицепремиерът Томислав Дончев след тричасово извънредно заседание в Министерския съвет.

Още по темата

Няма нужда от прибързани действия, но отлагането на решенията ще генерира допълнителен дефицит в енергийната ни система, каза след заседанието Томислав Дончев.

Той подчерта, че не е в правомощията на правителството да влияе върху решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране и изрази учудване, че всички основни политически сили недоволстват от решенията на регулатора и се обявяват против вдигането на цената на тока, при положение, че всички имат свои представители в КЕВР, които са гласували за това решение. Това, което може да направи правителството, е да настоява парламентът, чиято функция е ретулатора, да организира публичен дебат в пленарна зала за обсъждане на възможните изходи от ситуацията.

Министерският съвет ще наложи десетпроцентно съкращение на административните разходи в държавната енергетика, за следващите три години. А Агенцията за държавно-финансова инспекция вече проверява разходите на всички производители на енергия от възобновяеми източници. Призовавам всички, които взимат решение и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмнения, битуващи в българското общество, че политици имат интереси в производството на енергия от възобновяеми източници, и затова търсят най-лесните решения, каза в заключение Томислав Дончев. Той и енергийният министър Теменужка Петкова не дадоха възможност за журналистически въпроси след заседанието.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат обсъдени законодателни промени, които да предотвратят планираното поскъпване за битови потребители и за индустрията.

„Искам още веднъж да им поставя пряко задачи и, най-малкото, да не се повишава цената на тока. От гледна точка на икономиите, които можем да направим по държавните дружества, ВЕИ-тата и американските централи, макар че нямам никакво право да се меся в работата на регулатора, имам право да се меся в работата на НЕК, БЕХ, парламентарната си група и, ако трябва, да направим промени в няколко текста на закона. Ще настоявам да се направи”, коментира Борисов.

Днешното съвещание бе свикано след като четирите работодателски организации обявиха, че ще протестират срещу поскъпването на тока с едночасови прекъсвания в производството.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски подкрепи тезата им, че поскъпването на тока за бизнеса ще доведе и до поскъпване на стоките и услугите. По-рано през седмицата председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов защити предложенията за увеличаване на таксата 'задължения към обществото“ за бизнеса с аргумента, че в противен случай ще се натрупа допълнителен дефицит от 285 млн. лева в Националната електрическа компания, което ще наложи 17-процентов скок в цената на тока за бита.

От Българската стопанска камара отговориха, че удвояването на таксата ще наложи свиване на производството и съкращения на работници, което ще струва 650 млн. на държавния бюджет.