Правителството обсъжда поскъпването на електроенергията от 1 юли

Днешното съвещание е свикано след като четирите работодателски организации обявиха, че ще протестират срещу поскъпването на тока

21.06.2015 | 10:42 Редактор: Георги Стоянов
Правителството обсъжда поскъпването на електроенергията от 1 юли

Правителството ще обсъди в неделя цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от началото на следващия месец. Премиерът Бойко Борисов съобщи в петък, че ще бъдат обсъдени законодателни промени, които да предотвратят планираното поскъпване за битови потребители и за индустрията.

Още по темата

„Искам още веднъж да им поставя пряко задачи и, най-малкото, да не се повишава цената на тока. От гледна точка на икономиите, които можем да направим по държавните дружества, ВЕИ-тата и американските централи, макар че нямам никакво право да се меся в работата на регулатора, имам право да се меся в работата на НЕК, БЕХ, парламентарната си група и, ако трябва, да направим промени в няколко текста на закона. Ще настоявам да се направи”, заяви Борисов.

Днешното съвещание е свикано след като четирите работодателски организации обявиха, че ще протестират срещу поскъпването на тока с едночасови прекъсвания в производството. Министърът на икономиката Божидар Лукарски подкрепи тезата им, че поскъпването на тока за бизнеса ще доведе и до поскъпване на стоките и услугите.

По-рано през седмицата председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов защити предложенията за увеличаване на таксата 'задължения към обществото“ за бизнеса с аргумента, че в противен случай ще се натрупа допълнителен дефицит от 285 млн. лева в Националната електрическа компания, което ще наложи 17-процентов скок в цената на тока за бита.

От Българската стопанска камара отговориха, че удвояването на таксата ще наложи свиване на производството и съкращения на работници, което ще струва 650 млн. на държавния бюджет.