Движението на Миглена Кунева е против увеличаването на цената на тока

Тя коментира, че има предписание от ЕК от 1 януари 2016 да бъде създадена енергийна борса

21.06.2015 | 13:44 Редактор: Георги Стоянов
Движението на Миглена Кунева е против увеличаването на цената на тока

"Движение България на гражданите" не приема предложеното увеличение на цената на тока и ще поиска изслушване в парламента на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за установяване на причините за този ръст.

Това съобщи председателят на партията Меглена Кунева след заседание на Националния съвет на движението в Добрич днес.

Още по темата

Меглена Кунева добави, че ДБГ настоява за промени в Закона за енергетиката, за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергията. Трябва да се знае кой на каква цена произвежда тока и на каква цена го продава, поясни Меглена Кунева.

Тя коментира, че има предписание от Европейската комисия от 1 януари 2016 в страната да има енергийна борса и трябва да се знае как се формират цените на тока.

"Движение България на гражданите" иска и да се инициира одит от Сметната палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с 50 на сто държавно или общинско участие в сектор "Енергетика".

Според председателя на партията, ако се запълват дупки в някои предприятия, е важно да се знае с какви пари и докога това ще се прави и дали не става дума за пробойна, на дъното на която има пясък.

Меглена Кунева обобщи, че икономиката тъкмо си е поела въздух, тръгнала е напред и не може да се прави такава крачка като увеличаване цената на тока, без да е напълно ясно как ще се отрази всичко това на потребителите.