Плевнелиев: Всеки народ може да запретне ръкави и сам да си поправи каруцата

Кампанията ще продължи до 17 часа в столицата

06.06.2015 | 14:34 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Всеки народ може да запретне ръкави и сам да си поправи каруцата

Президентът Росен Плевнелиев даде начало на националната инициатива "Чети с мен" с откъс от "Приказка за неволята".

"Всеки гражданин и всеки народ може да запретне ръкави и сам да си поправи каруцата. Зависи от всички ни тя да върви в правилната посока и не трябва да чакаме някой друг да дойде и да ни я поправи." - заяви държавният глава.

Пред стотици млади хора в столицата президентът откри националната кампания за насърчаване на четенето. Кампанията ще продължи до 17 часа в столицата и ще се проведе в десетки градове на страната.

"Четенето помага да не се вземаме на сериозно. Какво по-ценно от това заедно да четем и да се поучим от дълбоките корени на българската култура и история." - коментира президентът Росен Плевнелиев по повод провеждането на националната инициатива.

"Извън прагматизма имаме нужда от повече фантазия и от вяра в доброто. Затова можем да се поучим от българските народни мъдрости, които идват от дълбините на българската народност." - каза държавният глава.

Заедно с държавния глава откъси от любими свои книги четоха известни артисти, музиканти, общественици, журналисти, политици.

Програмата на инициативата в столицата предвижда поредица от събития. В Градската градина в столицата отвори врати ателие "Нарисувай си приказка". Ще се проведе и специално издание на "Пощенска кутия за приказки", както и богата детска програма.