Държавният глава очаква референдумът да се случи

Този път ще се види по-отговорно отношение, смята Плевнелиев

06.06.2015 | 11:32 Редактор: Ирина Георгиева
Държавният глава очаква референдумът да се случи

Ще бъда много притеснен, ако българската политическа класа откаже да подкрепи референдум по въпроси на изборните права на гражданите. Това би било крайно безотговорно политическо поведение с дълбоки последици за българската демокрация. Това коментира президентът Росен Плевнелиев по повод предложението към НС за произвеждане на национално допитване по въпроси на изборните права на гражданите.

"Ще бъде трагедия за българската демокрация, ако парламентът се отнесе национално безотговорно, както това направи 42-рото НС, което отказа да чуе гласа на над 500 хиляди българи и тяхното желание да се подобрят устоите на нашата демокрация чрез произвеждането на референдум по изборните права на гражданите. Мисля, че този път ще има по-отговорно отношение." - заяви още президентът Росен Плевнелиев.

"Ако референдумът се случи и народът изрази със своя глас волята си, ще се съобразя с нея, каквато и да е тя." - подчерта държавният глава.

Президентът изрази увереност, че НС ще се отнесе сериозно към предложението за произвеждане на национален референдум.

"Възможно е не всички въпроси да бъдат одобрени, това зависи от НС. Ще играя по правилата. Така както решат те - така и ще бъде. Вярвам, че и трите въпроса са добри, много смислени и се желаят от хората. Очаквам референдум и след това-глас народен, глас Божий." - каза още Росен Плевнелиев.